Presne jedi Recepti

Zeliščna sol (brez soli)

zeliscna sol main
Avtor: manjauz

Ste vedeli, da lahko hrano začinite zgolj s sušeno zelenjavo in da bo tako začinjena jed prav tako slana, kot če bi uporabili morsko ali kameno sol?

Nedavno sem raziskovala zelenjavo, ki je po naravi izredno bogata z natrijem, zato je priročna naravna rešitev, če želimo zmanjšati vnos soli, ali pa skušamo hrano pripravljati v kar se da naravni obliki.

Ker moja zeliščna sol temelji na miksu treh zelenjav, jedem doda bolj poln okus kot bi ga sicer navadna sol. Je kot nekakšna “domača vegeta“, le brez kakršihkoli barvil, ojačevalcev okusa itd.

Koliko natrija potrebujemo na dan

 • Odrasli ljudje na dan potrebujemo le 550 mg natrija, torej 1,4 g soli (dobre 1/4 čajne žličke) na dan.
 • Maksimalna “dovoljena” vrednost je 200 mg natrija na dan, torej 5 g soli (čajna žlička) na dan.

(vir)

Očitni in naravni viri natrija

Ob tem se moramo zavedati, da v to priporočljivo količino natrija ne spada le sol, ki jo jedi dodamo, saj vsa predelana živila vsebujejo kar nekaj soli in s tem tudi natrija:

 • 15 rezin čipsa Pringles (Sour Cream & Onion) vsebuje 180 mg natrija
 • 250 ml mleka vsebuje 190 mg natrija

Takšni izdelki lahko vsebujejo tudi manj kakovostno sol, ki je recimo beljena, toplotno obdelana ali pa so ji celo dodane snovi proti sprijemanju. (vir)

Pa da ne boste mislili, da se sol skriva le v predelanih živilih. Nekatera zelenjava je odličen naraven vir natrija: 

 • 100 g steblne zelene vsebuje 80 mg natrija
 • 100 g listov rdeče pese vsebuje 78 mg natrija
 • 100 g korenja vsebuje 69 mg natrija
S tem sem prišla na idejo, da lahko iz zelenjave, ki je ozredno bogata z natrijem, naredim domačo zeliščno sol, ki soli sploh ne bo vsebovala.

Takšna mešanica pride prav predvsem tistim, ki imajo povišan pritisk, se želijo znebiti odvečne vode iz telesa oz. so zabuhli ali pa ne uživajo soli.

Če želite, lahko moji zeliščni soli tudi dodate malce morske ali kamene soli. S tem bo zeliščna sol veliko bolj intenzivna.

 

susenje zelenjave

 

Jaz sem svoji prvi porciji zeliščne soli dodala 1/4 žličke soli na 1 dcl sušene zelenjave, pa mi je bilo preprosto premočno. Zato vam priporočam, da najprej poskusite začimbno mešanico čisto brez soli, nato pa jo po potrebi dodajte – ščepec za ščepcom.

susenje korenja

Ja, tudi jod vsebuje

Če vas skrbi glede joda, nikar, saj se jod skriva tudi v naravnih živilih – tudi v zeleni, rdeči pesi in korenju, ki jih moja zeliščna sol vsebuje. Poleg najočitnejših virov joda – kot je sol in morski sadeži, je gomoljna zelenjava naraven vir joda. Tudi v čebuli, česnu in poru se najde. (vir)

Najboljša stvar pri tej soli: ni odpadkov

Najbolj všeč pri tej “soli” mi je, da vsebuje stvari, ki bi jih običajno vrgli stran.
 • Stebla domače steblne zelene (ki so veliko tanjša kot stebla steblne zelene, ki jih ljudje kupujejo za pomakanje v humus, čolničke za arašidovo maslo itd.) običajno zavržemo, saj uporabimo le listke – sveže ali pa jih zmrznemo.
 • Liste rdeče pese sicer lahko uporabimo na številne načine (preberite več o tem tukaj), a jih večina zavrže, ali pa uporabi le zeleni del listov. Za mojo zeliščno sol so idealni debeli, rdeči deli listov rdeče pese.
 • Če imate domače BIO korenje, ga ni treba lupiti. Le dobro ga očistite, preden ga narežete.
 • Če želite, lahko mešanici dodate še drugo zelenjavo. Čebula in česen sta odlična pika na i, poleg tega sta bogata z jodom. Ker sta pogosta v slovenski kuhinji, bosta vašim jedem dala tisti pravi domači, “slovenski” okus.

susena zelenjava

Dehidrator, ki sem ga uporabila

Za pripravo zeliščne soli sem uporabila čisto navaden dehidrator – ne profesionalnega, ki stane čez 300 EUR. Če bi radi preiskali spletišče za podobno ponudbo, iščite sušilnik sadja, ne dehidrator, ker vam bo sicer iskalnik ponujal predvsem drage, profi različice.

Zeliščna sol (brez soli)
100% naravna in presna mešanica začimb, ki jed obogati z naravnim virom natrija in joda ter ima intenzivno slan okus.
Oceni recept
Natisni
Priprava:
10 min
Kuhanje:
12 hr
Skupen čas:
12 hr 20 min
Priprava:
10 min
Kuhanje:
12 hr
Skupen čas:
12 hr 20 min
Za približno 1 dcl mešanice
 1. korenje → 3 do 5
 2. stebla zelene (brez listov) → 20 do 30
 3. listi rdeče pese (samo stebla - brez listov) → 15 do 30
Priprava:
 1. Korenje operite in olupite, nato pa ga narežite na kolutke, debele 2 do 3 milimetre, ali naribajte.
 2. Steblno zeleno očistite, listke potrgajte in jih zmrznite (tako zmrznjena zelena ohrani največ hranilnih snovi, poleg tega ohrani svežo zeleno barvo), stebla pa nasekljajte na koščke, dolge 1 cm.
 3. Liste rdeče pese očistite, zelene dele odrežite in uporabite v drugih jedeh, rdeča stebla pa narečite na koščke, dolge 1 cm.
 4. Zelenjavo razstresite po pladnjih dehidratorja (za zelišča lahko naredite podložko iz peki papirja, da ne bodo padla skozi pladenj).
 5. Stebla rdeče pese in zelene sušite na 36 °C, korenje pa na 41 °C.
 6. Dehidrator pustite delovati 12 do 15 ur.
 7. Ko je zelenjava tako presušena, da jo lahko zlomite med prsti, je pripravljena.
 8. Stresite je v kavni mlinček in miksajte, dokler ne dobite drobnega prahu.
 9. Če vam je naravna zeliščna sol premalo slana, ji lahko dodate ščepec, dva ali tri grobe morske soli in še enkrat zmiksate do konsistence prahu.
Nasveti & triki:
 1. Če želite, lahko posušite tudi liste zelene in rdeče pese, a priporočam, da le-te uporabite v drugih jedeh, saj jih pri zeliščni soli pravzaprav ne potrebujete. Stebla, ki bi jih sicer vrgli stran, imajo več okusa in boljšo osnovo za prah.
 2. Za ideje, kako uporabiti liste rdeče pese, poglejte ta zapis: Rdeča pesa
Manja Ujčič Zrimšek http://manjauz.si/

Komentiraj