Glavne jedi Juhe in solate Recepti Veganske jedi

Zelenjavni curry na hitro

curry
Avtor: manjauz

Curry je jed, ki prihaja iz jugovzhodne kuhinje. Njegovo specifično aromo mu podarijo curry in kurkuma, kumina in čiliji. Pogost element so tudi koriander in garam masala – mešanica orientalskih začimb, ki blagodejno vpliva na prebavo, uravnava krvni sladkor, razstruplja telo in pospešuje metabolizem.

Sama curry pripravljam že dolgo – tako mesnega kot veganskega oz. zelenjavnega. Tale predstavlja pogoljufano različico, saj se ne poslužuje klasičnih tehnik praženja zelišč, curryjeve paste in reduciranja mleka. Uporablja le minimalno količino začimb, čilijev in maščob, zato je primeren tudi za začetnike, pa še praktično nič časa nam ne vzame.

Zelenjavni curry na hitro

curry se kuha

Če ste v kuhinji takšni svobodnjaki, kot sem jaz, boste v pripravi te jedi 100-odstotno uživali, saj vam dopušča popolno svobodo. Gre za “mokri” curry, torej ima veliko omake. Vedno ga delam na osnovi kokosovega mleka, lahko pa uporabite tudi zelenjavno osnovo, jogurt ali tekoč zelenjavni pire.

Uporabite lahko katerokoli zelenjavo, naj le vsebuje čim več barv. 

Poleg običajno postrežem kus kus ali še raje kuhano kvinojo. Njam! 🙂

Zelenjavni curry
Št. porcij: 4
Zelenjavni curry - veganski in odličnega okusa. Pripravljen je v 20 minutah.
Oceni recept
Natisni
Priprava:
5 min
Kuhanje:
15 min
Skupen čas:
20 min
Priprava:
5 min
Kuhanje:
15 min
Skupen čas:
20 min
Sestavine:
  1. kokosovo maslo (1 žlička)
  2. polnomastno kokosovo mleko (2 taveliki pločevinki)
  3. 2 šalotki
  4. mladi grah
  5. cvetača ali brokoli
  6. korenje
  7. mlade koruzice
  8. curry
  9. čili
  10. garam masala
  11. himalajska sol
Priprava:
  1. Na žlički kokosovega masla popražite šalotko, da porumeni.
  2. Dodajte ji vso zelenjavo razen cvetače (ali brokolija) in minimalno prepražite.
  3. Posolite, prilijte kokosovo mleko, dodajte začimbe in cvetačo.
  4. Kuhajte 10 do 15 minut - odvisno, kako svežo ali mehko zelenjavo imate radi.
Nasveti & triki:
  1. Postrezite v skodelici (pol zelenjave in pol tekočine), poleg pa postrezite kuhano kvinojo, ki si jo lahko vsak nadeva v svojo posodico toliko, kolikor hoče.
Manja Ujčič Zrimšek http://manjauz.si/

Komentiraj