Napitki in smoothieji Osnove kuhanja Recepti Veganske jedi

Vegansko mleko iz indijskih oreškov

vegansko mleko
Avtor: manjauz

Vegansko mleko je izredno preprosto za pripravo, sploh, če ga naredimo iz indijskih oreškov. Pripravljeno je v 4 minutah, z razliko od domačega mandljevega mleka pa ga ni treba precediti, zato je idealno za vse, ki vegansko mleko pripravljajo prvič.

Zakaj vegansko mleko pripravljati doma

Sicer lahko v večini trgovin kupimo že pripravljeno vegansko mleko, a to običajno vsebuje ogromno sladkorja.

Kupljeno vegansko mleko lahko vsebuje tudi do 12 g sladkorja na 100 ml, kar je ogromno. Klasično mleko vsebuje običajno zgolj 4 g sladkorja na 100 ml – pa še ta ni dodan, ampak je v mleku naravno prisoten.

 

Tudi pri domačem veganskem mleku zato ni priporočljivo pretiravati s sladkorjem. Okus raje obogatite z začimbami, kot sta vanilija in cimet, osladkate pa ga lahko s kokosovim sladkorjem, ki ima dokaj nizek glikemični index, ali pa s stevijo.

Vegansko mleko iz indijskih oreškov
Št. porcij: 5
Vegansko mleko, ki je najenostavnejše za pripravo, zato je idealno za začetnike. Za pripravo potrebujete izredno malo sestavin in le 4 minute.
Oceni recept
Natisni
Priprava:
12 hr
Kuhanje:
4 min
Skupen čas:
12 hr
Priprava:
12 hr
Kuhanje:
4 min
Skupen čas:
12 hr
Sestavine:
  1. 200 ml indijskih oreškov
  2. ščepec cimeta
  3. ščepec presne vanilije
  4. ščepec himalajske soli
  5. ščepec stevije ali žlička kokosovega sladkorja
  6. 4x 200 ml hladne vode
Priprava:
  1. Oreške namočite v vodi čez noč.
  2. Zjutraj jih dobro splaknite pod tekočo vodo.
  3. Sprane in odcejene oreške stresite v mešalnik in jim dodajte 2x 200 ml hladne vode.
  4. Mixajte 2 minuti.
  5. Nato tekočini dodajte začimbe in še preostanek hladne vode (2x 200 ml).
  6. Mixajte še 2 minuti.
Nasveti & triki:
  1. Mleko nato prelijte v vrček ali stekleno steklenico in postavite v hladilnik.
  2. V hladilniku mleko zdrži do 4 dni.
  3. Pred uporabo ga pretresite.
Manja Ujčič Zrimšek http://manjauz.si/

Komentiraj