Glavne jedi Recepti Veganske jedi

Veganske polnjene paprike

polnjene paprike 2
Avtor: manjauz

Ko sem bila otrok, sem na vprašanje: “Kaj je tvoja najlubša jed?” odgovorila, da so to polnjene paprike. To je bila jed, ki smo jo vedno (ampak res vedno) naredili večer preden smo odšli na morje. Skupaj s posodo, v kateri so bile skuhane, smo jih odnesli v Alberi, kjer smo letovali v lastni prikolici, in si jih privoščili za prvo kosilo ali večerjo – odvisno, kdaj smo uspeli priti na cilj.

Zame so polnjene paprike simbol poletja, vseeno pa sem jih od 10. leta, ko sem začela redno kuhati, pripravila na različne načine.

Seveda, prve polnjene paprike so bile pripravljene tako, kot se šika.

Odprla sem Kalinškovo kuharico (ta temelj slovenske kuhinje takrat ni bil tako lepo opremljen s slikami, kot so sodobni ponatisi, pa tudi nobene brige za “zdrav” način prehranjevanja ni bilo zaznati v njej), ki je bila osnova kuhe moje stare mame.

Njene paprike sem oboževala in babure naredila tako, kot je prav – s faširanim mesom, belim rižem in z najbolj omamno – četudi preprosto – omako. Ta omaka je zame še danes edina omaka, ki pritiče paprikam. (Ker načeloma vsi komplicirajo z omako in jo torej pripravljajo drugače, načeloma ne maram tujih paprik. Basta.)

Že druge paprike so bile “po moje”.

Naredila sem jih brez mesa (jajca sem uporabila), z veliko zelenjave. Riž in Kalinškova omaka sta ostala za slavospev tradiciji. Tisto poletje, ko sem paprike prvič naredila na takšen način, sem se naučila pomembnega dejstva; meso sploh ni bistveno oz. lahko klasičen okus polnjenih paprik dosežem tudi z eksperimentiranjem, ki ga imam tako rada.

Od tistega poletja nisem nikoli več pripravila paprik z mesom, četudi sem jih še vedno jedla, če jih je pripravila kdo drug (bolj ali manj rada)

Zdaj sem naredila paprike čisto po svoje – brez mesa, jajc ali riža

Letošnje poletje  je zame nekaj posebnega. Ker sem zapustila službo in odšla na svojo pot, sem imela več časa zase, šport, sproščanje in za “svojo” hrano ter raziskovanje kulinaričnih izzivov, ki sem jih vedno oboževala.

“Zakaj ne bi naredila veganskih paprik, hkrati pa bi namesto riža uporabila cvetačo, ki je zadnja leta popularno nadomestilo te azijske žitarice,” sem si mislila. Čez 5 minut so lonci (in blender) že ropotali. 🙂

polnjene paprike

Veganske polnjene paprike (90% zelenjave)
Št. porcij: 4
Veganske polnjene paprike so super jed, če želimo narediti obrok, ki je sestavljen večinoma iz zelenjave. Ne vsebujejo mesa, jajc ali riža.
Oceni recept
Natisni
Priprava:
15 min
Kuhanje:
20 min
Skupen čas:
35 min
Priprava:
15 min
Kuhanje:
20 min
Skupen čas:
35 min
ZA PAPRIKE
  1. 4 paprike babure
  2. žlička maščobe (kokosovo ali navadno olje)
  3. 2 srednje veliki čebuli
  4. 1/2 majhnega pora
  5. 1/2 jajčevca
  6. 1 nariban korenček
  7. 2 do 4 žlice domače mezge
  8. 1/2 cvetače (zmiksana v "riž")
  9. strok česna
  10. 1 žlica mletega lanenega semena (namočenega v 3 žlicah vode)
  11. 1 žlica krompirjevega ali koruznega škroba
  12. timijan
  13. origano
  14. zeliščna sol (glej spodnjo povezavo)
  15. navadna sol (po potrebi)
  16. poper
ZA OMAKO
  1. 5 velikih paradižnikov
  2. žlička maščobe (kokosovo ali navadno olje)
  3. ščepec rjavega sladkorja
  4. ščepec zeliščne soli (glej spodnjo povezavo)
  5. navadna sol (po potrebi)
PRILOGA
  1. Krompir (jaz sem skuhala vijoličnega) ali kruh
PRIPRAVA PAPRIK
  1. Na žlički maščobe (s ščepcem soli) popražimo sesekljano čebulo, da postekleni.
  2. Dodamo začimbe, na kocke narezan jajčevec, naribano korenje, na kolutke narezan por in mezgo.
  3. Dodamo ščepec zeliščne soli.
  4. Pomešamo in pokrijemo s pokrovko, da se kuha v lastnem soku nekaj minut.
  5. Med tem v multipraktiku sesekljamo cvetačne cvetove, da dobimo strukturo, ki jo podobna kratkozrnatemu rižu.
  6. Cvetačni "riž" dodamo zelenjavi, pomešamo in pražimo 2, 3 minute.
  7. Dodamo strt česen, pomešamo in ugasnemo ogenj.
  8. Dodamo namočeno laneno seme in škrob. Pomešamo.
  9. Če je masa premokra, dodajte žlico ali dve ovsenih kosmičev.
  10. Gosto zmes pustimo počivati v posodi, medtem pa pripravimo paprike.
  11. Paprike operemo, jim izrežemo pecelj (naredite čim manjšo odprtino, pazite, da paprika ne poči), ki mu odrežemo grozd semen, da ga bomo lahko nato potisnili nazaj v papriko, ko bo napolnjena.
  12. Vsako papriko nežno posolimo, nadevamo do 98% in filo malce potlačimo, da med kuhanjem ne bo lezla ven.
  13. Izrezani (in obrezani) pecelj skrbno potisnemo v odprtino in tako zapremo papriko.
  14. Paprike položimo na pult in pripravimo omako, v kateri se bodo kuhale.
PRIPRAVA OMAKE
  1. Paradižnike operemo, blanširamo, da ga lahko olupimo in spasiramo v homogeno gosto tekočino.
  2. Posodo, ki je toliko velika, da bomo lahko vse 4 paprike pokončno postavili vanjo, stopimo žličko olja in ščepec rjavega sladkorja.
  3. Ko nežno zadiši po karameli, dodamo spasirane paradižnike.
  4. Začinimo z zeliščno soljo in pomešamo.
  5. Paprike nežno postavimo v posodo tako, da stojijo pokončno. (Tako bomo preprečili, da bi tekočina vstopila v paprike in se zmešala s polnilom. Če takšne posode nimate in se bo paprike prevrnile, ne bo konec sveta, če imate filo lepo gosto in skrbno potlačeno.)
  6. Pokrijemo s pokrovko in kuhamo 20 do 25 minut, odvisno od velikosti paprik.
SERVIRAMO ...
  1. Skuhamo krompir ali odrežemo kos kruha in postrežemo skupaj s papriko in malce omake.
GLEDE OMAKE
  1. Jaz omaki ne dodajam ne vode ne škroba, ker ne potrebujem velike količine. Če želite imeti več omake, lahko že v štartu spasirate več paradižnikov ali pa na koncu, ko bodo paprike že kuhane, dodate malce vode, soli in škroba, da boste povečali količino omake, a boste tako izgubili intenzivnost okusa. Odločitev je vaša ...
GLEDE ZELIŠČNE SOLI
  1. Recept za zeliščno sol (brez soli) najdete tukaj: recept za Muzino sol
Manja Ujčič Zrimšek http://manjauz.si/

2komentarja

Komentiraj