Prebliski

Tvoja sanjska služba

red-hands-woman-creative
Avtor: manjauz

Če bi zaslužila € vsakič, ko slišim nekoga reči, “delaj, kar te veseli, in ne boš delal do konca življenja,” bi bila zelo bogata. Če bi šteli še vsi prebrani motivacijski posterji, mi res ne bi bilo treba delati niti en dan več. Ampak zadevšna pravzaprav nič ne pove, če dobro pomislite …

Ni stvar v tem, da si poiščemo službo, ki nam gre dobro od rok, in zato “pozabimo”, da delamo. Mislim, da je ogromno ljudi že našlo stvari, ki jih veselijo in izpopoljujejo. Trik je v tem, da si upamo monetizirati to, kar radi počnemo.

Večina nas bo opravíla, ki nam izredno ležijo, in jih opravimo z veseljem, naredila zastonj. “Valda!” Za familijo, prijatelje, sosede, nato pa še za znance in znance znancev … Saj se štekamo, ane? 

Ne gre za to, da spodbujam, da zaračunate svoji mami, ko ji popravite računalnik ali pa jo naučite prenesti slike s fotoaparata na računalnik, pravim le, da bi bilo dobro – za vse nas – da se naučimo vrednotiti delo v smislu, ki ga ima

Delo ni le služba, delo je naša sposobnost izvrševanja določenih opravil. In za narod, ki dr*a na parolo VSAKO DELO JE ČASTNO, bi se spodobilo, da to res ponotranji in sprejme dejstvo, da delo ni le kravatarskih 8 ur za računalnikom, srečevanje pomembnih s še pomembnejšimi, lovljenje ASAP rokov in večerno pričkanje, kdo dela več na podlagi ur, ki jih preživimo v službi. 

Delo je naša sposobnost, da nekaj opravimo – kot bi Američani rekli: “To get the job done.” 

Ne spodbujam vas, da prekinete svoje samaritanske vzgibe in začnete računate za vsak dr*k. Po eni strani še preveč ljudi gleda na svet le skozi prizmo denarja. Svetujem vam le, da RAZMISLITE.

Če boste čisto pošteni, boste morda odkrili, da že dolgo vodite svoje podjetje (peke tort, pleskanja sten ali lektorskih storitev), a se tega nikoli niste zavedali, ker to pač radi počnete.

Ni treba, da jutri pustite službo in postanete profesionalni slaščičarji, pleskarji in lektorji (bodimo realni, redki bi 100% uspeli), morda pa bi bilo fino, da samo PREMISLITE O POTENCIALNI CENI.

  • Premislite, katera stvar, vam gre res, res dobro od rok.
  • Razmislite, za kakšne stvari vas ljudje pogosto prosijo za uslugo.
  • Za uho si zapišite ljudi, ki jim NIKOLI ne boste zaračunali. Bodite fer in bodite radodarni. Tu, kjer ste, ste tudi zaradi ljudi, ki ste jih srečali čez čas. Četudi to niso le člani družine.
  • V obzir vzemite vse – koliko časa vam vzame, od koliko (pomembnejših?) stvari vas takšne naloge odvrnejo, koliko finančnega vložka date v to (ne le sestavine za torto, ampak tudi elektriko pečice in vožnjo do trgovine npr.)
  • Postavite si prioritete; družina, trenutna služba, sprehajanje psa, peka tort, vsakdanji tek … Če boste namreč dobri v svoje NOVEM delu, boste pogosto primorani iti po lestvici prioritet.
  • Premislite, ali ste pripravljeni nase vzeti odgovornost, ki ga pravo delo prinese. 
  • Postavite (fer) ceno. (In pivo ni cena. Pivo je cena za prijatelje. Pivo je izgovor, ko ne nehajo težit, koliko naj ti plačajo, ne vedo pa, da so na vaši listi ljudi, ki jim NIKOLI ne boste zaračunali.) 
Ko vas bo naslednjič sosed od bratranca vašega znanca, ki vas redno zaparkira, prosil za uslugo – recimo, da mu spečete torto za njegovo hčer -, se zberite, nasmehnite, prikimajte, povprašajte po željah in nato povejte svojo ceno. Dobili ste svojo prvo stranko.

Komentiraj