Napitki in smoothieji Recepti Veganske jedi

Sadne ploščice – kaj storiti z zelo zrelim sadjem, če nočemo delati marmelade

breskve
Avtor: manjauz

Nedavno sem kupila 14 kg slovenskih, organskih breskev – iz Šempasa. Ja, veliko jih je bilo, ampak poletje je sezona sadja in torej super priložnost, da si pripravimo ozimnico, ki nas bo razveseljevala v jesenskih in zimskih dneh, ko bo naše sadje pošlo, torej bomo spet uvažali in beseda “organsko” ne bo več tako aktualna, kot je zdaj.

Kaj sem storila z zelo zrelimi breskvami

Seveda, nekaj sem jih pojedla. Veliko, če sem odkrita 🙂 Kakšne 3, 4 kg jih je še v hladilniku, ostalo pa je že pospravljeno.

  • Nekaj sem jih posušila,
  • talepe zrele sem narezala in spravila v zmrzovalnik (ne vem, zakaj bi kupovali zmrznjeno sadje, če pa ga lahko v sezoni zmrznemo sami),
  • nekaj zelo zrelih breskev sem spremenila v chia presno marmelado (klasične sploh ne delam, pa še dokaj nerada vlagam, saj za to potrebujem veliko sladkorja, kisa, olja ali soli). Recept je tukaj »
Največji izziv so predstavljale zelooo zrele breskve, ki se jih ni dalo narezati na lepe koščke in zmrzniti. 

Ker obožujem smoothieje, in ker večino zmrznjenega sadja itak porabim v ta namen, sem se odločila, da iz zelo zrelih breskev naredim sadno kašo in tako shranim vse vitamine in minerale, ki jih breskve skrivajo v sebi.

Sadna kaša z dodatki → zmrznjene sadne ploščice za smoothieje

Naredila sem 2 različici sadne kaše, ki sem jo zmrznila v obliki sadnih ploščic:

  • sadne ploščice s cimetom → cimet je najpogostejša začimba v mojih smoothiejih
  • sadne ploščice s spirulino in domačo solato → za zelene smoothieje
Zelene sadne ploščice so super, saj nam omogočajo pripravo zelenih smoothiejev tudi takrat, ko doma nimamo sveže in kakovostne zelene zelenjave za zelene smoothieje. 

Gremo po korakih:

  • Najprej sem očistila in narezala zelo zrele breskve, nato pa sem jih v multipraktiku zmiksala z domačo solato, mlado špinačo in veliko spiruline.

zmrznjeno sadje 1

  • Gosto kašo sem nadevala v silikonske posodice za muffine, ki sem jo prej postavila na desko, saj sem sadne ploščice tako lažje prenašala (in pospravila v zmrzovalnik), preden so zmrznile.

zmrznjeno sadje 2

  • Kot vidite, so zelo temno zelene, ker sem želela klorofil v dokaj koncentrirani obliki. Ko bodo uporabljene, jim bom dodala še drugo sadje in zelenjavo, zato nisem nič šparala z zelenjavo ali spirulino.

zmrznjeno sadje 3

  • Ploščice sem zmrzovala čez noč, saj sem hotela, da res dobro zmrznejo.
  • Nato sem jih preprosto potisnila ven iz pekačkov (zato je res pomembno, da uporabimo silikonske pekačke, ki so prožni.)

zmrznjeno sadje 4

  • Zelene sadne ploščice sem vrgla v zmrzovalno vrečko in jih dala zmrznit.

zmrznjeno sadje 5

  • Isto sem naredila tudi z breskvami, ki sem jim dodala le cimet.
  • Vseeno moram reči, da so zelene bolje uspele, saj vsebujejo manj sladkorja, zato so lepše zmrznile (zato tudi ob stiku s toplimi prsti niso takoj tako popaste.)

zmrznjeno sadje 6

zmrznjeno sadje 7

  • Takole torej zgleda moja dragocena zaloga breskev – v obliki sadne kaše:

zmrznjeno sadje 8

Čisto preprosto, kajne? 🙂 Če se vam torej letos ne da delati marmelade, pa ne veste, kam z zelo zrelim sadjem … Tole je super rešitev!

Komentiraj