Firbcanje Recepti Veganske jedi Zdrave sladice in zajtrki

Recepti za veganske sladice: Instagram poletje 2015

instagram
Avtor: manjauz

Vsake toliko časa me zagrabi kakšno družbeno omrežje, letos je bil to Instagram. Ker sem v poletnih mesecih našla ogromno hudih receptov, ki jih niti slučajno ne bom uspela preizkusit v kratkem, sem se odločila, da 10 receptov za veganske sladice, ki so me najbolj navdušili, delim z vami.

POZOR: Ker sledim različnim ljudem oz. redno brskam, so recepti s celega sveta, zato niso vsi poletni, le našla sem jih v preteklih 4 mesecih. Zato bo večina primernih tudi za jesenske dni.

Izbrala sem le zapise, ki vsebujejo konkretne recepte oz. sem za njimi pobrskala na blogih uporabnikov ali drugih virih. Upam, da vam teknejo! Če vas bo kateri res navdušil, proooosim to delite z mano, da vsaj nekaterim slastnim idejam dam prednost pred drugimi. 🙂 Hvala!

P.S. Pri nekaterih receptih, ki kličejo po manj običajnih sestavinah, sem dodala spletno povezavo do trgovin, kjer sem izdelke našla. Povezave niso promocijske narave in prepričana sem, da te izdelke najdete tudi drugod. Spletne povezave so tam le zato, da vam nekoliko olajšam proces, če vas kakšen recept zamika. 😉

1.) Veganska kavno-čokoladna “sirova” torta

Klasičen recept za presno torto, a me je premamil, ker imam rada kavne sladice, pa se jih le redkokdaj lotim. Presne sladice so nekoliko bolj mastne, zato jih ne štejem med zelo “zdrave” sladice, so pa lepa popestritev kulinaričnih srečanj, sploh, če želimo zmanjšati vnos živil živalskega izvora, holesterola, beljene moke ali sladkorja.

Ker je sladica veganska, ne vsebuje alergenov, kot so mlečni izdelki ali jajca, poleg tega ne vsebuje soje. Ker temelji na oreških, ni primerna za tiste, ki so nanje alergični.

SESTAVINE ZA SKORJO

  • 1.5 merilnega lončka (cup oz. merilni lonček ali skodelica) ameriških oreškov
  • 3/4 merilnega lončka (cup) razkoščičenih t. i. “medjool” datljev
  • Ščepec soli
  • 1 čž vanilijevega ekstrakta

SESTAVINE ZA NADEV

  • 1/2 merilnega lončka (cup) esspressa
  • 2.5 merilnega lončka (cup) namočenih indijskih oreškov
  • 3/4 merilnega lončka (cup) javorjevega sirupa
  • 1/2 merilnega lončka (cup) mandljevega mleka
  • 3 jž kavnega likerja
  • 2 jž kokosovega olja
  • 1 čž vanilijevega ekstrakta
  • 1 čž kavnega ekstrakta

SESTAVINE ZA PRELIV

  • 1,5 merilnega lončka (cup) stopljene čokolade (veliko grenkih čokolad je dejansko veganskih, lahko pa poiščete celo takšno iz pravične trgovine, kot jo je avtorica)
  • 1 merični lonček (cup) čokoladnih dražejev 

Recept v celoti »

2.) Nugat-čokoladne skodelice

Ta recept mi je všeč, ker je tako preprost, da se ga lahko lotijo tudi otroci, če želijo prispevati kaj sladkega na družinski žurki. Veliko podobnih receptov lahko najdemo, a ta sladica vsebuje malce manj kalorij in maščob kot podobne različice, saj za bazo nima presnega testa iz oreškov in suhega sadja ali pečenega testa iz moke, maščobe in sladkorja, ampak polnozrnate tortilje, ki jih lahko kupite v vsaki bolje založeni trgovini (zdravi ali mednarodni oddelek). Na splošno bo @ivensfitness navdušil vse, ki iščejo nasitne sladičke, ki temeljijo na oreških, čokoladi in živilih, ki so prijazna tudi vsem z alergijami.

 

Friday evening and I couldn’t resist but to make these! Are. You. Ready⁉️ 🍫 HAZELNUT & CHOCOLATE FUDGE CUPS 🍫 They are 100% free from: ❌ Gluten ❌ Sugar ❌ Eggs ❌ Soy ❌ Dairy 👉 INGREDIENTS: 1 whole wheat vegan tortilla 2 tbsp coconut oil 1 tbsp hazelnut butter 1 tbsp raw agave 1tbsp cocoa powder (or protein powder) 1/4 tsp salt 👉 DIRECTIONS: Preheat oven to 175C and grab a mini up mold. Cut 2.5inch circles out of the tortilla and place them into the mini cup molds, no need to grease. Bake at 175C for 10min or until they look golden and crispy, just not too brown. For the fudge whisk together in a small pan the coconut oil, hazelnut butter, agave and the cocoa powder over low temperature for a couple of minutes until coconut oil is melted and well mixed and remove from heat. Add 1 tsp of the fudge into each cup and make sure it coats all sides. Add a small piece of hazelnut in the center and cover the rest of the cup with the fudge. Top with a pinch of salt and into the freezer for about 15minutes or until firm. Enjoy😘 A photo posted by 🍃Health & Fitness Enthusiast (@ivensfitness) on

3.) Čokoladna pokovka

Si lahko zamislite boljši prigrizek ob gledanju risanega filma? Priprava je sicer tako preprosta, da sicer ne potrebuje natančnega recepta, za vse picajzlje pa so navodila spodaj. 🙂

 

Oh dark chocolate & sea salt popcorn, how I love you. A photo posted by Viola (@thesunshineeatery) on

SESTAVINE

  • 1/2 merilnega lončka (cup) koruznih zrnc (za pokovko)
  • 30 g veganske čokolade (avtorica je uporabila grenko čokolado s 85% kakava)
  • Nekaj ščepcev kokosovega sladkorja
  • Ščepec morske soli 

NAVODILA ZA PRIPRAVO

  • Velik lonec ali večjo kozico z višjim robom postavite na ogenj in segrevajte, dokler ni dno zelo vroče.
  • Med tem nastrgajte čokolado.
  • Koruzna semena stresite v lonec in jakost ognja nastavite na minimum. Pokrijte s pokrovko.
  • Pokovka bo kmalu začela pokati. Takrat na vsake 10 sekund pretresite lonec, da bodo nepočena semena prišla do zadostnega stika z dnom.
  • Ko se pokanje neha za nekaj sekund, lonec odstavite, pokovko pretresite z naribano čokolado, soljo in sladkorjem in premešajte.
  • Čokoladno pokovko pretresite v večjo posodo in pustite, da se ohladi in vlaga zapusti bele puhce, saj bodo tako bolj hrustljavi.

4.) Muffini “Korenčkova torta”

Na pinterestu imam že toliko receptov za korenčkovo torto, da bi lahko naredila nišno spletno kuharico, a mi je nekaj totalno privlačnega na tej kombinaciji sestavin … 

SESTAVINE

  • 2/3 merilnega lončka (cup) brezglutenske moke
  • 3/4 čž sode bikarbone
  • 1/4 čž pecilnega praška
  • 1/4 mletega ingverja
  • 1/4 začimbne mešanice “allspice” oz. pimenta
  • ščepec soli
  • 2/3 merilnega lončka (cup) kokosovega sladkorja
  • 1/3 kokosovega jogurta (ali veganski jogurt po želji)
  • 3 jž ohlajene in pasirane jabolčne čežane
  • 2.5 jž kokosovega olja
  • 1 čž vanilijevega ekstrakta
  • 1 merilni lonček (cup) ribanega korenčka

Recept v celoti »

5.) Čokoladni hrustki

Domači Bali ali Mikado! Ha! 🙂 Zdaj, ko se tile puhci končno dobijo tudi pri nas, si jih končno lahko naredimo sami. Glede na to, da imam doma ajdove puhce, ki jih sicer uporabljam za Lahko granolo, bom verjetno prvo različico naredila kar z njimi.

SESTAVINE

  • 1/3 meričnega lončka (cup) kakava v prahu
  • 2 jž javorjevega sladkorja
  • 2 jž riževega sirupa
  • 8 kapljic tekoče stevie (Jaz bom verjetno stevio raje izpustila in dodala pol žličke več riževega sirupa, ki je slajši, pa je.)
  • 4 jž kokosovega olja (stopljenega)
  • 2 jž mandljevega masla 
  • 2 čž vanilijevega ekstrakta ščepec soli
  • 1.5 merilnega lončka (cup) riževih puhcev    

NAVODILA ZA PRIPRAVO

  • Vse sestavine razen riževih puhcev združite v kozici. Kozico postavite nad minimalen ogenj in med segrevanjem mešajte 4 do 5 minut.
  • Nato kozico odstavite in v toplo, a ne vročo, maso stresite riževe puhce.
  • Maso prelijte v pekač (ozek, globok, kot je tale), obložen s peki papirjem in jo na vrhu pogladite.
  • Napolnjen pekač nato postavite v zmrzovalnik za uro do dve, da se masa dobro strdi. Maso stresite iz pekača, odstranite papir za peko in narežite na kocke.
  • Če vseh kock ne boste pojedli takoj, jih pretresite v vrečko za zamrzovanje in jih hranite v hladilniku.

6.) Presna čokoladna torta

Blogerica @thisrawsomeveganlife je ena bolj prepoznavnih veganskih kuharic že nekaj let. Njen blog je prava paša za oči, njene knjige pa se prodajajo kot tople žemljice. Njeni recepti so namenjeni pravim gurmanom, so pogosto dokaj mastni, težki in kompleksni, definitivno pa je njena stran vredna ogleda. Večkrat na leto. 🙂

 

Low fat raw #vegan double chocolate cake. So yeah. Get the recipe at www.thisrawsomeveganlife.com, you sexy thang. A photo posted by Emily von Euw (@thisrawsomeveganlife) on

SESTAVINE ZA BISKVIT

  • 1 merilni lonček (cup) instant ovsenih kosmičev
  • 1 merilni lonček (cup) posušenih fig
  • 1/4 merilnega lončka (cup) rozin
  • 2 jž kakava v prahu
  • 1/2 čž vanilije v prahu (Resno, najboljša različica vanilije. Jaz nikoli ne uporabljam strokov ali ekstraktov, vedno le mleto, celo vanilijo. Full aromatična, ok mera za ceno.)
  • Voda po potrebi
  • Ščepec himalajske soli

SESTAVINE ZA PRELIV

  • 1 merilni lonček (cup) namočenih datljev
  • 1 jž kakava v prahu
  • Voda po potrebi
  • 1/8 čž cimeta
  • 1/8 čž vanilije v prahu
  • 1/8 čž čilija v prahu (po želji)

SESTAVINE ZA OKRAS

  • Omaka iz presne čokolade
  • Metini lističi

Recept v celoti »

7.) Ferrero Rocher torta

Naslov vse pove. Slika pa ostalo. 😉

 

ULTIMATE FERRERO ROCHER CAKE… Vegan ❤️Gluten free ❤️Orgasmic ❤️And more than easy!!! ❤️ Just homemade nutella, hazelnut butter and the perfect trick for the filling: #glutenfree Choco Pillows (I LOVE that cereals) For your nutella:4 cups roasted hazelnuts1 cup cocoa powder2 cups icing cane sugar1 tsp vanilla powdera pinch of himalayan salt2-3 tbsp of coconut oil And blend!!!Now, blend 2 cups of roasted hazelnuts and blend it for a few minutes until you get a creamy a soft hazelnut butter (you can also buy it). Now, get half of a box of choco pillow cereals and smash them by hand and mix it with your hazelnut butter. Cover a pan with parchment paper and put haft of your nutella, a thick layer, and spread all your hazelnut butter and cereals above it. Add the rest of your nutella and cover it with with a layer of melted ‘mylk’ chocolate (I used the one from @ombarchocolate). Let it cool down in the fridge for 1 or 2 hours and enjoy the YUMMIEST CAKE on the planet‼️Increíble TARTA FERRERO ROCHER… Para lograr la textura y el sabor de los ‘ferrero’: nutella casera y mantequilla de avellanas, y el truco definitivo para el relleno: Cereales #chocopillows triturados (los mejores del mundo) Para la nutella:4 tazas de avellanas tostadas1 taza cacao en polvo2 tazas de azúcar glas de caña1 cdita de vainilla en polvouna pizca de sal del Himalaya2-3 soperas de aceite de coco Y triturad bien!! Ahora, triturad otras dos tazas de avellanas tostadas durante varios minutos para hacer la mantequilla, hasta que os quede suave y cremosa (sino, podéis comprarla en cualquier herbolario). Coged vuestros cereales ‘choco pillows’ ( sin gluten, media caja, y machacadlos a mano. Mezcladlos con la mantequilla de avellanas. Cubrid un molde con papel vegetal y poned la mitad de vuestra nutella sobre él, luego añadid vuestra mantequilla de avellana y, encima, el resto de la nutella. Por encima, cubrid con chocolate con ‘leche’ fundido (yo he usado @ombarchocolate) y podéis añadir avellanas troceadas como en los verdaderos Ferrero Rocher. Una locura‼️ #vegan #paleo #foodporn #hot A photo posted by ṿєɢaṅ ṡwєєtṡ (@chispagram) on

8.) Veganski čokoladni razpokani piškoti

Zagotovo ste jih že videli na kakšni bolje obloženi mizi, ki se je šibila pod domačimi dobrotami. Razpokani piškoti so pogost recept, piškotki pa so videti vedno mikavno – ne glede na to, ali so narejeni iz kokosove, ržene ali ajdove moke. Nekateri, ki vsebujejo več čokolade in jajc, moke celo ne vsebujejo. Tegale veganskega recepta se lotim ob prvi priliki!

SESTAVINE

  • 1/2 merilnega lončka (cup) rastlinskega masla
  • 3/4 merilnega lončka (cup) rjavega sladkorja
  • 3/4 merilnega lončka (cup) kristalnega sladkorja
  • 230 g grenke čokolade, ki ne vsebuje mlečnih izdelkov (stopljeno)
  • 3 čž jajčnega nadomestka ali 2 laneni jajci
  • 2 čž vanilijevega ekstrakta
  • 1/4 merilnega lončka (cup) rastlinskega mleka
  • 1.25 merilnega lončka (cup) večnamenske moke
  • 1/2 merilnega lončka (cup) kakava v prahu
  • 2 čž pecilnega praška
  • Sladkor v prahu za posip

Recept v celoti »

9.)Rezine s čokolado in arašidi (Billionaire Shortbread)

Ne vem, kaj je na kombinaciji arašidov in čokolade. Meni osebno sicer spada v kategorijo “tako nagravžno, da je že mega okusno,” zato so tale različica Snickersa kmalu na obzorju.   

 

  Billionaire Shortbread by @goodnessguru What you need: For the healthy shortbread: 1 cup oats 1 cup flaked almonds 1/4 cup sprouted buckwheat 2 tbsp maple syrup 4 tbsp melted coconut oil pinch salt For the peanut caramel: 220g soft medjool dates 1/4 cup warm water 1 tbsp coconut oil 2 tbsp peanut butter Pinch salt For the raw chocolate: 1 cup melted coconut oil 1/3 cup raw cacao powder 1/2 cup maple syrup pinch salt How to make: 1. Line a baking tin with parchment paper. 2. To make the base, blitz the oats, flaked almonds, salt and sprouted buckwheat in a food processor until you get a flour like consistency. Add the maple syrup and the coconut oil and blitz again. Press into the bottom of the baking tray and place in the freezer. 3. To make the peanut caramel add all the ingredients to the food processor and blitz until you get a smooth consistency. Spread over the healthy shortbread and put back in the freezer. 4. To make the raw chocolate whisk the melted coconut oil and cacao powder in a mixing bowl until glossy. Add the maple syrup and salt and continue mixing until evenly combined. 5. Pour the raw chocolate over the caramel layer and leave to set in the freezer overnight. Cut into squares and try not to eat it all in one go. Enjoy! #glowlean A photo posted by Let’s Glow Lean! (@glowleanfood) on

10.) Veganska borovničeva hrustljava pita

Moja babica dela prav takšno. Me zanima, kakšna bo razlika, če preizkusiva tale recept. 🙂

SESTAVINE ZA TESTO

  • 1/2 merilnega lončka (cup) ovsene moke
  • 1/4 merilnega lončka (cup) mandljeve moke
  • 1 merilni lonček (cup) instant ovsenih kosmičev
  • 1/2 merilnega lončka nasekljanih mandljev (ali mandljevih lističev)
  • 1/4 čž soli
  • 1 čž mletega cimeta
  • 1/4 javorjevega sirupa
  • 1/4 merilnega lončka (cup) kokosovega olja
  • 1/4 merilnega lončka (cup) vanilijevega ekstrakta

SESTAVINE ZA NADEV

  • 6 merilnih lončkov (cups) borovnic in/ali robid
  • 2 do 3 kapljice sivkinega olja
  • 1/2 vanilijevega ekstrakta
  • 2 jž javorjevega sirupa
  • 1 jž koruznega (ali krompirjevega) škroba

Recept v celoti »

Komentiraj