Presne jedi Recepti Veganske jedi Zdrave sladice in zajtrki

Presni borovničev sladoled oz. nicecream z borovnicami

borovnicev sladoled main
Avtor: manjauz

Presni bananin sladoled ali “nicecream“, kot mu pravijo Američani, ni nič novega, a ni videti, da bi njegova popularnost kaj kmalu začela upadati. Ni čudnega! Gre za najhitreje pripravljen sladoled, ki je popolnoma naraven, brez dodanega sladkorja, brez mlečnih izdelkov in nepotrebnih packarij. 

Za presni bananin sladoled oz. nicecream potrujebujemo le 1 samo sestavino – zrele zmrznjene bananane.

Tej osnovi lahko dodamo:

 • katerokoli sadje (sveže, zmrznjeno ali suho),
 • posip iz oreškov, semen ali suhega sadja,
 • veganske beljakovine v prahu (če uživamo mlečne izdelke, lahko dodamo tudi malo sirotkinih beljakovin – super pašejo zraven)
 • dodajamo lahko tudi zelenje ali superživila – recimo ječmenovo travo, presni kakav, acai jagode v prahu ali maco s cimetom.

Na osnovi bananinega sladoleda je nastal tudi moj presni amarena sladoled, ki sem ga že objavila. Tudi veganska zloženka s presenečenjem ga vsebuje.

Moj najljubši nicecream je z dodatkom borovnic. Pred nekaj dnevi me je stara mama izdatno založila z gozdnimi borovnicami, ki jih je nabrala na Dolenjskem in takoj sem vedela, da ne bom mogla počakati niti dva dneva, da bi si jih privoščila.

Dva litra borovnic sem nemudoma zmrznila, da bi ohranile kar največ svojih dragocenih hranil, zmznjene banane pa imam vedno v zmrzovalniku – poleti ali pozimi. Kaj češ, človek nikoli ne ve, kdaj ga zamika sladoled 🙂

borovnicev sladoled 2

Nicecream ni le sladica …

Bananin presni sladoled – z ali brez dodatkov – ni le zdrava sladica. Je odličen prigrizek pred ali po vadbi.

PRED / PO AKTIVNOST NICECREAM
pred tek cca 45 min, kolesarjenje cca 2 h ali intenzivnejša vadba, ki bo vključevala kardio vaje in vaje z obremenitvijo 1 banana
pred dolgotrajno kolesarjenje ali izlet v hribe 1 banana + 1 pest ovsenih kosmičev + 1 pest jagodičevja ali drugega barvitega sadja + žlica tekočine (recimo domače mleko iz indijskih oreškov)
po tek, daljši od 45 min 1 banana + 1 pest jagodičevja
po intenzivnejša vadba, ki je vključevala kardio vaje in vaje z obremenitvijo 1 banana + 50 ml vode + 1 merica proteinov po izbiri
po kolesarjenje, ki je trajalo vsaj 2 uri, ali dolgotrajen tek 2 banani + 50 ml tekočine (recimo domače mleko iz indijskih oreškov) + 1 merica proteinov po izbiri + posip iz praženih oreškov

Več o energijskih prigrizkih za različne tipe vadb si lahko preberete tukaj »

Presni borovničev sladoled oz. nicecream z borovnicami
Št. porcij: 1
Presni veganski sladoled, ki je pripravljen v nekaj minutah, zanj pa potrebujete le 2 sestavini.
Oceni recept
Natisni
Priprava:
1 min
Kuhanje:
2 min
Skupen čas:
3 min
Priprava:
1 min
Kuhanje:
2 min
Skupen čas:
3 min
Sestavine:
 1. 2 zmrznjeni banani
 2. 1 do 2 pesti borovnic
 3. 2 žlici vode
 4. presna vanilija v prahu (po želji)
Priprava:
 1. Zmrznjene banane (ki ste jih predhodno olupili, nalomili in zmrznili) in zmrznjene (ali sveže) borovnice vržemo v multipraktik ali zelo zmogljiv mešalnik.
 2. Dodamo žlico vode, da se bo vse skupaj lažje zmiksalo.
 3. Sunkovito obrnemo gumb do maksimuma na mešalniku, da bo rezilo hitro razbilo zmrznjeno sadje, nato pa z zmerno hitrostjo miksamo, dokler ne dobimo gladke zmzrnjene kreme.
 4. Če želite, da je vaš borovničev sladoled popolnoma enoten, miksajte dlje časa, če imate radi, da se malo sadja še vidi celega, miksajte manj časa.
 5. Kremo nadevajte v posodico ali kozarec in okrasite s celimi borovnicami.
Nasveti & triki:
 1. POMEMBNO: Od tega, kako sladke oz. zrele banane boste zmrznili, je odvisno, kako sladek bo vaš sladoled. Najboljše bodo tiste, ki so že dobile pikice na olupku. Tako je najbolje, da zmrznete tiste banane, ki jih niste pojedli, dokler so bile še rumene.
 2. Če ste zelo sladkosnedi, lahko bananin oz. borovničev sladoled osladkate z datlji, ki ste jih prej namakali vsaj 2 uri v topli vodi. Odcedite jih in vrzite k bananam in borovnicam pred začetkom miksanja.
Manja Ujčič Zrimšek http://manjauz.si/
Če vam je všeč okus borovnic, vam priporočam, da poskusite tudi moj Blueberry muffin smoothie.

Komentiraj