Presne jedi Recepti Veganske jedi Zdrave sladice in zajtrki

Presna čokoladna torta z goji jagodami

presna cokoladna torta
Avtor: manjauz

Všeč mi je, da so presne torte že toliko let na sceni, da zaradi njih nihče več ne zganja cirkusa. Tisti, ki jih imamo radi, se točno zavedamo, da ne gre za noben čudež zdravja, da gre še vedno za zelo nasitne, sladke in mastno sladice, le da vsebujejo malce več žive energije, vitaminov in mineralov ter nepoškodovanih maščob, saj niso toplotno obdelane.

Današnja presna čokoladna torta je moja najljubša. Seveda se jo lahko predela na tisoč in en način. Osnovni recept sicer izhaja iz recepta za presno “sirovo” torto, brez težav pa na njegovi osnovi ustvarimo tole čokoladno torto (s kakršnim koli sadjem ali dodatkom), Sacher tortico ali bananino rezino.

presna cokoladna torta 2

Presna čokoladna torta z goji jagodami

Najljubša stvar pri današnjem receptu mi je, da je tortica malce manj mastna, saj poleg avokada, namočenih oreškov, datljev in veganskih presnih proteinov vsebuje še bučko, zato je nadev lažji, celotna zadeva pa lažje prebavljiva in manj obremenjujoča za telo.

Ok, pa dajmo! 😉

Presna čokoladna torta z goji jagodami
Št. porcij: 1
Lahka presna čokoladna torta, ki je bogata z vlakninami in beljakovinami, zato je za telo manj obremenjujoča.
Oceni recept
Natisni
Priprava:
15 min
Skupen čas:
12 hr 15 min
Priprava:
15 min
Skupen čas:
12 hr 15 min
SKORJA
  1. šalčka mixa oreškov (indijski oreški, orehi, mandlji, lešniki oz. po želji)
  2. 3/4 šalčke namočenih datljev
  3. 1 žlica lešnikovega masla (lahko je tudi kakavovo ali kokosovo)
  4. 2 žlici ovsenih kosmičev
  5. zvrhana žlica mletega lanenega semena
  6. 2 žlici presnega kakava
  7. ščepec soli
  8. presna vanilija (po želji)
  9. cimet (po želji)
KREMA
  1. 2 zvrhani šalčki namočenih indijskih oreškov
  2. 1 šalčka namočenih datljev
  3. 1 dcl rastlinskega mleka (ali vode)
  4. 3 žlice lešnikovega masla (lahko je tudi kakavovo ali kokosovo)
  5. 1/2 fino zmlete bučke
  6. 1/2 avokada
  7. 1 in 1/2 merice presnih beljakovin Sunwarrior Blend (okus vanilije)
  8. 2 žlici presnega kakava
  9. 1 žlička presne vanilije
  10. ščepec soli
  11. cimet (po želji)
  12. 4 žlice namočenih goji jagod
OKRASITEV
  1. goji jagode
Priprava:
  1. Najpomembnejše je, da si za torto vzamete čas.
  2. Priporočam, da indijske oreške za kremo in datlje na splošno namočite za več ur - najbolje za 8 do 10 ur.
ZA SKORJO
  1. V multipraktiku najprej zmiksajte mix oreškov, nato jih odstranite in posebej zmiksajte še namočene datlje.
  2. Obe sestavini združite in jima dodajte začimbe, kosmiče, maslo, kakav in laneno seme.
  3. Miksajte toliko časa, da se masa zbije v gosto kepo.
  4. Masa je pripravljena, ko se združi v lepljivo ploščico, če jo nežno stisnete med prsti.
  5. Pekač nežno namažite s kokosovim oljem, nato pa nanj enakomerno razporedite maso za skorjo.
  6. Skorjo dobro pritisnite k dnu (nikjer naj ne bo lukenj ali hribčkov), lahko pa jo pritisnete tudi v stranski rob, če želite, da ima tortica obliko pite.
ZA NADEV
  1. Namočene oreške in datlje dobro odcedite, nato pa jih dobro spasirajte skupaj z lešnikovim maslom in rastlinskim mlekom (uporabite lahko tudi vodo).
  2. Ko je masa gladka, ji dodajte avokado in drobno naribano bučko. Miksajte naprej.
  3. Čisto na koncu dodajte še ostale sestavine (beljakovine in začimbe) - le goji jagode še pustite zunaj.
  4. Preden goji jagode z žlico vmešate v maso, jih lahko malce namočite v topli vodi, ni pa nujno.
  5. Ko v maso za nadev vmešate še goji jagode, jo lahko stresete čez skorjo in enakomerno razporedite.
ZA OKRAS
  1. Torto potresite z goji jagodami.
PRIPRAVA
  1. Torto pokrijte in postavite v hladilnik za cca 12 ur, da se okusi resnično dobro povežejo in sestavine zmehčajo.
Nasveti & triki:
  1. Šalčka = navadna šalca za belo kavo
  2. Uporabite klasičen pekač za torto, ki ima snemljivo dno, saj jo boste tako lažje narezali in postregli.
  3. Priporočam, da uporabite sveže datlje, ne sušenih, ker se lepše napnejo in povežejo s sestavinami. Je pa torta dobra tudi s klasičnimi sušenimi datlji.
Manja Ujčič Zrimšek http://manjauz.si/

Komentiraj