Priloge in predjedi Recepti Veganske jedi

Pomarančni kruh brez kvasa

Foto: ManjaUZ
Avtor: manjauz

Kruh brez kvasa, pogača ali “flatbread” – imenujte ga, kakor hočete, fantastičen je! 🙂 Sočen, poln okusa, pa vseeno brez glutena, brez laktoze in veganski. I ♡ it! 

Vsebuje mix treh mok brez glutena – ajdove, riževe in kokosove. Če se vam ne da komplicirati, lahko uporabite tudi katerokoli drugo moko, ki jo imate pač pri roki. 

Ker vsebuje tudi laneno seme in otrobe, je bogat z vlakninami in omega 3 maščobnimi kislinami.

Foto: ManjaUZ

Foto: ManjaUZ

Ste že delali kruh brez kvasa?

Sicer je iz naslova očitno, ampak ta kruh ne vsebuje kvasa, zato ne bo vzhajal. Ko sem testo pregnetla, ga dala v pekač in postavila v pečico, sem pričakovala, da bo končni izdelek bolj hrustljav in suh, ampak sem z veseljem odkrila, da so olje, pomarančni sok in riževa moka naredili svoje. Zelo je sočen!

Foto: ManjaUZ

Foto: ManjaUZ

Morda se bo kdo začudil, zakaj sem v kruh dala pomarančni sok. Gre za sveže stisnjen pomarančni sok s koščki. Kruhu da blago aromo, ima pa tudi praktično vrednost – naredi ga rahlega, skorjico pa naredi bolj nežno. 

  • sadni sladkor zmehča testo (sredica je mehka, skoraj biskvitna, skorjica izredno nežna)
  • kislina ga naredi rahlega (četudi ne vzhaja, kruh ni zbit in “težek”)

Če pri roki nimate pomaranče, lahko dodate malce limone ali jabolčnega kisa in ščepec sladkorja. 

Foto: ManjaUZ

Foto: ManjaUZ

Pomarančni kruh brez kvasa
Št. porcij: 7
Slasten sočen in aromatičen kruh, ki ne vsebuje kvasa, zato ne vzhaja. Ne vsebuje glutena, laktoze ali česarkoli živalskega. Odličen bi bil tudi z dodanimi olivami, semeni, popraženo čebulo ali zelišči.
Oceni recept
Natisni
Priprava:
15 min
Kuhanje:
20 min
Skupen čas:
35 min
Priprava:
15 min
Kuhanje:
20 min
Skupen čas:
35 min
Sestavine:
  1. ajdova moka (2 šalčki)
  2. riževa moka (2 žlici)
  3. kokosova moka (1 zvrhana žlica - pri oblikovanju)
  4. otrobi (1 zvrhana žlica)
  5. laneno seme (1/2 šalčke)
  6. sončnično olje (1/2 šalčke)
  7. pomarančni sok (1 šalčka)
  8. soda bikarbona (ščepec)
  9. sol
Priprava:
  1. Mleto laneno seme zmešamo z nekaj žlicami pomarančnega soka in pustimo, da se namoči (15 minut).
  2. Suhe sestavine združimo v veliki posodi in jim počasi primešamo mokre.
  3. Dodamo žlico kokosove moke, da lažje oblikujemo hlebček in ga postavimo v majhen pekač.
  4. Hlebček nežno pritisnemo ob dno pekača, da oblikujemo enakomerno pogačo, in postavimo v pečico, ogreto na 180 °C (brez ventilatorja).
Nasveti & triki:
  1. Za mero sem uporabila klasično kavno šalčko. Ampak bistvena so razmerja.
  2. Za peko sem uporabila majhen keramičen pekač, dolg približno 15 cm. Da ga nisem mazala z maslom ali oljem, sem ga obdala s peki papirjem.
  3. Če uporabljate teflonski ali silikonski pekač, vam peki papirja ni treba uporabiti.
Manja Ujčič Zrimšek http://manjauz.si/

Komentiraj