Glavne jedi Recepti

Pizza s koromačevim pestom in lososom

Pizza s koromačevim pestom in lososom
Avtor: manjauz

Pizza ni ravno jed, ki bi si jo privoščila pogosto. Vseč pa mi je njena preprostost in to, da ti daje 100% svobodo. Iz nje lahko narediš karkoli.

Že samo testo dopušča marsikaj.

Pizza s koromačevim pestom in lososom

Foto: ManjaUZ

 Pizza – testo

  • Če ne prenašate glutena, lahko za testo uporabite brezglutensko, kvinojino ali ajdovo moko. (Koruzne res še nisem nikoli sprobala.)
  • Če se skušate glutenu zgolj izogibati, lahko preizkusite ovseno moko. Marsikdo, ki je sicer alergičen na gluten, oves in ovseno moko prenaša zaradi njegove specifične sestave.
  • Konopljina ali čičerikina moka bosta ustrezali vsem, ki iščejo bolj eksotične različice mok – z malce več beljakovin.
Pizza s koromačevim pestom in lososom

Foto: ManjaUZ

Pizza – namaz

Druga stvar, ki jo malce pogrešam v picerijah, so nenavadni namazi in različice pestov. Zakaj za vraga, je treba na vsako pico dati paradižnikovo mezgo?!

Tržaska omaka, namaz iz špargljev, korenčkov namaz, čičerikin humus ali iz rdeče pese … Nešteto možnosti je, s čim lahko naredimo osnovo za pico.

Pizza – nadev

Ko imamo osnovo narejeno, na pici lahko pristane marsikaj – presno ali pečeno.

  • Na rdeči pesi rdeče fige in gorgonzola sanjsko lepo funkcionirajo,
  • na tržaski omaki bodo zablestele mediteranske sestavine,
  • čičerikin humus bo s surovim avokadom, motovilcem in pinjolami navdušil vsakogar.

Zdaj pa recept, ane? Namesto da klobasam o možnostih 🙂

Ta vikend je omiljeno bitje želelo pico. Done! Ampak na “zdrav” način. Prišla je priložnost za ustvarjanje!

Pizza s koromačevim pestom in lososom

Foto: ManjaUZ

Naredila sem pirino pico, s koromačevim pestom, gor pa potresla dimljen losos, svež koromač, feto in črne olive.

We loved it!!

Tu je recept:

Pizza s koromačevim pestom in lososom
Št. porcij: 3
Opojno dobra pica z nekoliko nenavadnim izborom sestavin.
Oceni recept
Natisni
Priprava:
20 min
Kuhanje:
25 min
Priprava:
20 min
Kuhanje:
25 min
Sestavine:
  1. pirina moka (2 kavni šalčki + 1 žlica)
  2. kvas (1 zavojček)
  3. sladkor (ščepec)
  4. olivno olje (3/4 kavne šalčke)
  5. voda (3/4 kavne šalčke)
  6. koromač (srednje velik)
  7. dimljen losos
  8. feta
  9. črne olive
  10. sol
  11. poper
Priprava:
  1. V skodelici zmešamo žlico moke, kvas, ščepes soli in pol dcl mlačne vode. Postavimo na toplo in pustimo, da se kvasovke prebudijo.
  2. Koromač razrežemo tako, da bel del odrežemo od perja. Cel beli del koromača (le zunanji sloj pustimo za okras) narežemo na krhlje, jih stresemo v pekač, posolimo in pokapamo z oljem. Postavimo v pečico na 180 °C in pečemo toliko časa, da se robovi zapečejo.
  3. Kvas zmešamo z 2 šalčkama moke, dodamo sol, olje (1/2 šalčke, ostalo pustimo za pesto) in vodo, zamesimo testo ter ga pustimo vzhajati.
  4. Med tem ohlajen koromač spasiramo s soljo, poprom in preostalim oljem. Dodamo mu še zeleni del koromača in še malce spasiramo.
  5. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo. Če je presuho, mu dodamo malce olja, če je premokro, mu dodamo malce moke. Oblikujemo podlago za pico, namažemo s koromačevim pestom, posujemo z nasekljanim koromačem, ki nam je še ostal, in damo v pečico, da se speče.
  6. Nato nedokončano pico vzamemo iz pečice, gor potresemo dimljenega lososa, feto in črne olive ter postavimo nazaj v pečico. Temperaturo dvignemo na 220 °C.
  7. Po maksimalno 5 minutah vzamemo pico iz pečice, jo malce ohladimo in postrežemo.
Nasveti & triki:
  1. Če želite, lahko dimljen losos, olive in feto pustite tudi nezapečene.
Manja Ujčič Zrimšek http://manjauz.si/

Komentiraj