Glavne jedi Priloge in predjedi Recepti Veganske jedi

Pečen krompir brez maščobe

pecen krompir 1
Avtor: manjauz

Zapečen, hrustljav, aromatičen in čisto brez maščobe … Ja, tale recept za pečen krompir  je pravkar postal moj najljubši. Čeprav ne vsebuje absolutno nič maščobe! Tako slasten je, da ga niti posolila nisem, da pa ne bi bil popolnoma osamljen, sem mu za družbo pripravila slastno domačo paradižnikovo pomakico. Ljubek par, vsekakor parček tega tedna 🙂

Preden pa preidem na recept, najprej nekaj besed o samem krompirju …

Zmota o krompirju

Obstajata dva tipa ljudi. Tisti, ki trdijo, da je krompir najslabša stvar na svetu, če pazimo na zdravje in postavo, drugi zagovarjajo njegovo odlično nutricistično vrednost. Žal je v dandanašnji obsesiji z beljakovinami in paranojo pred ogljikovimi hidrati več prvih …

Žalostna usoda hidratov in zmotno prepričanje, da so oni krivi za vse smrti, krvožilne bolezni in vso debelost na svetu, je posledica tega, da hidrate večinoma uživamo v kombinaciji z maščobami, kar pa je najslabše, kar si lahko zamislite.

Resnico o ogljikovih hidratih in nasvet, kako uživati hidrate, da se ne boste zredili, si lahko preberete tukaj »

Recept: Pečen krompir brez maščobe

Pravzaprav je čisto preprosto in ne vem, zakaj se tega nisem spomnila že prej 🙂

Vse, kar poleg krompirja potrebujete, sta dva lista peki papirja in sveža zelišča, če želite omammmmno aromatičen krompirček, kot je bil moj lepotec s timijanom.

Gremo torej po korakih:

  • Najprej mlad krompirček dobro operemo (najbolje ga je zdrgniti s čisto gobico), kožo olupimo le, če želimo.
  • Nato ga narežemo na 1/2 cm debele rezine in položimo na list peki papirja.
  • Po želji obložimo s svežimi zelišči (sama sem uporabila timijanove vejice) in posolimo ter malce popopramo.

pecen krompir 2a

  • Čez položimo še en list peki papirja in nanj položimo še preostanek krompirja.

pecen krompir 2

  • Če ste posolili in popoprali že spodnjo plast krompirja, začinite tudi to. 
  • Pladenj s krompirjem postavite v ogreto pečico na 250 °C (enakomeno ogrevanje zgoraj in spodaj) in znižajte temperaturo na 200 °C.
  • Pecite dokler ne opazite, da se zgornja plast krompirčkov nežno obarva ob robovih. (Ker na krompirju ni nobenega olja, se krompirček barva veliko počasneje in manj opazno).
  • Takrat nastavite na ventilator in temperaturo vrnite nazaj na 250 °C.
  • Pecite, dokler krompirček ni zapečen.

pecen krompir 3

  • Vzemite pekač iz pečice in odstranite zgornje rezine krompirja ter jih začasno prestavite v posodico. 
  • Dvignite zgornji list peki papirja in spodnje krompirčke obrnite. (Opazili boste, da so spodaj zelo lepo zapečeni, kot bi bili namaščeni. Ti so najbolj hrustljavi in okusni.)

pecen krompir 4

  • K spodnjim krompirčkom stresite še preostanek krompirja (lahko je neurejen kupček, ni pomembno), ki se je pekel na zgornjem listu, pokrijte s peki papirjem in postavite nazaj v ugasnjeno pečico, ki je še zelo vroča. 
  • Pustite v zaprti, ugasnjeni pečici 8 do 10 minut.
  • Vzemite iz pečice in postrezite z domačo paradižnikovo omako.

Dober tek! 🙂

pecen krompir 5

 

 

Komentiraj