Recepti Zdrave sladice in zajtrki

Ovseni vaflji, ki vzamejo 3 minutke

ovseni valji 2
Avtor: manjauz

Zdravi vaflji, ki so idealni za zmrznit. Ko se ti zaluštajo, so pripravljeni v 3 minutah. 

A se samo meni zdi to ideja leta? Ok, ni ravno tako, kot če bi si izmislila vrata, ampak blizu. Skoraj tok praktično! 😀

ovseni vaflji 3

Hudičeve vaflje ali ameriške palačinke namreč vsi obožujemo, ampak se peke lotimo kvečjemu za vikend, pa še to, če smo pravega razpoloženja in nimamo na ljubem svetu kaj početi.

In na točno tak dan lahko svojo pozitivno energijo uporabimo za to, da bomo lahko vele cenjene vaflje jedli tudi na tista siva, temna jutra, ko imamo le kakšnih 20 minut časa, da se stuširamo, oblečemo, pograbimo lonček za kavo in pozabimo na zajtrk.

No, zdaj si lahko na tak dan pripravite zajtrk med tem, ko si umivate zobe. Resno. V 3 minutah so vaflji vroči in hrustljavi. 

ovseni vaflji

 

Tile lepotci ne vsebujejo belega sladkorja, bogati so z vlakninami in nimajo praktično nič maščobe. Aja. Pa veganski so. 🙂

Ovseni vaflji, ki so pripravljeni v 3 minutah
Moji ovseni vaflji so idealni, če jih zmrznemo in pogrejemo takrat, ko nam zapašejo. Spečeni, vroči in hrustljavi so v 3 minutah.
Oceni recept
Natisni
Priprava:
10 min
Kuhanje:
20 min
Skupen čas:
30 min
Priprava:
10 min
Kuhanje:
20 min
Skupen čas:
30 min
Sestavine:
 1. ¼ M naribanega jabolka
 2. 1 JŽ jabolčnega kisa
 3. 1 in ¾ M rastlinskega mleka
 4. ¼ M mandljevega (ali kokosovega) masla
 5. 1 JŽ riževega (ali javorjevega) sirupa
 6. ¾ M ovsene moke (zmleti ovseni kosmiči)
 7. 1 ¼ M polnozrnate pšenične moke
 8. 2 JŽ drobljenega lanenega semena
 9. ¼ ČŽ sode bikarbone
 10. 1 ČŽ pecilnega praška
 11. ščepec soli
Priprava:
 1. V eni posodi zmešajte mokre sestavine, v drugi pa vse suhe sestavine (razen pecilnega praška). V mokro zmes začnite vsipati suhe sestavine in konstatno mešajte. Nato naj masa počiva 5 minut, na koncu pa dodajte še pecilni prašek (ki ga lahko predhodno združite z eno JŽ moke).
 2. Vaflje specite na pekačku za vaflje, ohladite (kolikor jih ne boste sproti pojedli), spravite v plastično posodo in postavite v zmrzovalnik.
 3. Ko si boste zaželeli vafljev za zajtrk, jih vzemite iz zmrzovalnika, še trde postavite v ohlajen pekaček, nato pa prižgite napravo. Medtem ko se bo železo segrevalo, se bodo vaflji topili, nato pa hitro zapekli in postali hrustljavi.
Nasveti & triki:
 1. Postrezite jih s chia marmelado, ki ste jo pripravili prejšnji večer, recimo jagodno marmelado z melaso.
LEGENDA
 1. M = merilni lonček (250 g suhe snovi)
 2. JŽ = jušna žlica
 3. ČŽ = čajna žlička
Manja Ujčič Zrimšek http://manjauz.si/

4komentarji

 • Živijo, prosim za razlago kaj pomeni oznaka M, JŽ – jušna žlica, ČŽ-čajna žlička, kaj pa M??
  hvala

 • Čau! Jaz sem imela micno težav, ne vem zakaj. V glavnem masa se mi je prijemala na pekač. To se mi še ni zgodilo. Kakšen predlog kako to odpravit?

  • O, hudiča! Ja, poznam problem. Pri nešteto receptih se mi je to zgodilo. Predvsem, če sem eksperimentirala z mokami, ki imajo manj ali nič glutena (riževa, ajdova, zgolj pirina itd). S to maso nimam težav, jo pa pustim res dobro zapeči, ker je zelo žmohtna. Sočna masa za vaflje je težava večine veganskih receptov.
   Je pa nekaj rešitev:

   • – mašina naj se res dobro pregreje, preden nanjo zlijete maso
   • – ko pokrov mašine položite, skupajte uporabiti zatič, da bosta oba dela res dobro stisnjena
   • – ne kukajte med peko
   • – vaflji se naj res dobro zapečejo (ob straneh priprave za vaflje bo šlo ven ogromno vlage)
   • – ko vaflji res že dobro dišijo, zatič počasi razrahlajte in pokrov počasi dvignite. Če se hoče vafelj strgati na sredini, pokrov spet potisnite k dnu in pecite še kakšno minuto več.
   • – če tudi to ne pomaga, je masa zaradi jabolk morda res premokra. V tem primeru lahko dodate žlico mletih lanenih semen (počakajte 15 minut preden nadaljujete s peko) ali pa žlico nadomestka jajc (http://bit.ly/1mWVLFd)

   Če je vaš pekaček manj močan, bo lahko imel težave pri veganskih masah za vaflje, ki so bolj vlažne. V tem primeru mu pomagajte tako, da naribano jabolko pred vmešanjem v maso ožemite, uporabite le pšenično moko, nobene druge, dodajte kakšno žlico nadomestka jajc ali krompirjevega škroba + res pustite, da se vafelj dobro zapeče.

   In skrajen nasvet:
   Če so mi določene mase kdaj delale preveč težav, sem se preprosto preselila na navadno ponev in delala majhne palačinkice (ki se jih prav tako lahko zmrzne).

Komentiraj