Sadje in zelenjava Zdravje

Mladi kokos in kokosova voda

mladi kokos kokosova voda
Avtor: manjauz

Kokosova voda je okusna tekočina, ki se nahaja v mladem kokosu. Je naravno sladka tekočina, bogata z elektroliti in minerali, ki optimizirajo hidracijo in alkaliziranje, poleg hidratov vsebuje še nekaj aminokislin in le malo maščob. 

Kaj je kokosova voda in nekaj besed o mladem kokosu

Voda je tekočina, ki se nahaja le v mladih, še zelenih kokosih. Kokosi, primerni za pitje kokosove vode, so stari 5 do 7 mesecev. Ko se kokos postara, njegova lupina postane trša, voda se spremeni v mleko, meso, ki raste pod trdo, rjavo lupino, pa sčasoma postane trše, debelejše in bolj mastno.

Prehranska vrednost kokosa

Mlad kokos je vsekakor “lažji” sadež v primerjavi z zrelim. Cel mladi kokos (kokosova voda + mlado kokosovo meso) vsebuje približno 150 kcal, zrel kokos (mleko + meso) pa vsebuje več kot 1400 kcal – predvsem zaradi večje vsebnosti maščobe.

Če spijete le kokosovo vodo, meso pa pustite, zaužijete približno 15 kcal na 100 ml, a je njena nutricistična vrednost dokaj nizka, zato je priporočljivo, da pojeste tudi meso, ki vsebuje malce več vitaminov, mineralov.

Spodnja tabela kaže primerjavo med zrelim in mladim kokosov (mera: 100 g):

kalorije v kokosu 2

Ja, kokosova voda je koristna, ni pa čudežna

 • Že iz zgornje tabele vidimo, da je mladi kokos lahko odlična pikica na i zdravega prehranjevanja. 
 • Ker deluje kot naravni izotonik, ga lahko uporabljate med daljšimi pohodi, kolesarjenjem ali na poti, ko nimate časa veliko piti. (Vseeno bodite skeptični do marketinških obljub, saj raziskave kažejo, da je kokosova voda sicer super napitek za rekreativne športnike, profesionalci pa potrebujejo malce več natrija, da zopet vzpostavijo ravnovesje.)
 • Zaradi vsebnosti elektrolitov, vitaminov in mineralov ga ponekod uporabljajo tudi kot napitek po driski – da bolniki spet uravnovesijo telo. (Vseeno je za takšen učinek spiti veliko kokosove vode, tudi študije, ki raziskujejo, koliko te tekočine bi bilo treba popiti za optimalen učinek, tako kažejo. Zato v drastičnih primerih izgube vode raje posežite po čem bolj preverjenem.)
 • Zaradi prebavnih encimov pomaga urejati prebavo.
 • Kot super vir magnezija in kalija vam lahko pomaga, kadar ste zabuhli oz. zadržujete odvečno vodo. 
 • Kokos je poleg avokada, limon, melon, jabolk in jagodičevja odličen sadež za alkaliziranje telesa, tako da si ga lahko privoščite tudi, ko se odločite za detox.

Kako uživati mladi kokos in kokosovo vodo

 • Kokosovo vodo (in mlado meso) lahko dodate v smoothieje ali pa vse skupaj pojeste tako, kot je. Tako voda kot meso sta zelo okusna – voda je sladka, meso pa ima že kar močan okus po kokosu.
 • Če iz kokosa odlijete vso tekočine, lahko z žlico spraskate mlado meso iz kokosa. Če se potrudite in ven dobite tanke in dolge kose mladega mesa, jih lahko uporabite kot “presne testenine” – ki so lahko sladke ali slane.

Sveža kokosova voda ali voda iz tetrapaka?

Če ne najdete celega mladega kokosa, predlagam, da za podoben učinek, kot ga ima kokosova voda, uporabite kumarično vodo (sočene kumare), saj so organske kumare pri nas lažje dosegljive, cenejše, marsikdo pa jih ima tudi posajene na njivi. Vsekakor pa je mladi kokos in kokosovo vodo vredno poskusiti, če ga imate možnost kupiti celega.

smoothie s kumaramiVas zanima recept s kumarično vodo? 

Preverite recept Limonada s kumarično vodo – izredno okusen napitek za optimalno rehidracijo.

Kliknite tukaj »


Viri:

 • https://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_water
 • http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3115/2
 • http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3106/2
 • http://www.coco-jack.com/pages/health-benefits-of-young-thai-coconuts
 • http://www.webmd.com/food-recipes/truth-about-coconut-water?page=2
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22257640

Komentiraj