Glavne jedi Recepti

Limonina pečena postrv

Ko sem bila majhna, nisem imela rada rib, ker se mi je enkrat zataknila koščica v grlu. Leta in leta jih nisem jedla, ali pa sem po njih toliko časa prčkala, dokler me ni preprosto minilo.

Morda je nekega dne minilo tudi očeta ali pa me je le želel naučiti nekaj novega … In hvala bogu, naučil me je jesti ribo – tako kot jo jejo normalni ljudje. Par rezov, par potez in voilá – ribica je brez koščic in za akcijo. Hvala, oči 🙂

V najstniških letih sem tako spet začela jesti ribe, včasih pa sem jim posvetila celo malce moje kuharske obsesije, ki v meni tli od 10. leta dalje. Hvala, mami 🙂

Limonina pečena postrv – meni preprosto najboljša

Saj veste, kako pravijo. “Riba mora trikrat plavat – najprej v morju, nato v olju in nazadnje v vinu.” No, jaz se glede tega ne strinjam.

Najprej naj plava v morju ali čisti rekli, nato naj pa zaplava v limoninem soku. Brez olja, brez cirkusa.

Včasih najbolj preprosti recepti potegnejo najlepše okuse iz jedi …

 

Limonina pečena postrv je nežna, sočna, čvrsta, čisto nič masta, a polna okusa.

Limonina pečena postrv
Št. porcij: 1
Moj najljubši recept za pripravo ribe. Tako pečena postrv je izredno nežna, sočna, čvrsta, čisto nič masta, a polna okusa.
Oceni recept
Natisni
Priprava:
5 min
Kuhanje:
10 min
Skupen čas:
15 min
Priprava:
5 min
Kuhanje:
10 min
Skupen čas:
15 min
Sestavine:
  1. divja sveža postrv (1)
  2. BIO limona (1 in pol)
  3. 1 česen
  4. sol in poper
Priprava:
  1. Ribo dobro očistite.
  2. Nato jo položite na pekač, obdan s peki papirjem.
  3. V njen trebušček postavite strok česna - stlačen z nožem, da je bolj aromatičen.
  4. Nato jo izdatno prelijemo s sokom ene limone, posolimo in poporamo.
  5. Preostalo polovico limone narežemo na kolobarčke in z njimi okrasimo ribo.
  6. Postavimo v vročo pečico - na 180 °C (enakomerno segrevanje od spodaj in zgoraj, brez ventilatorja) in pečemo cca 10 minut.
Nasveti & triki:
  1. Če vam jo bodo pripravili v ribarnici, naj ji ne odrežejo glave, da bo ostala bolj sočna.
  2. Zelena solata je odlična priloga k ribici.
Manja Ujčič Zrimšek http://manjauz.si/

Komentiraj