Napitki in smoothieji Presne jedi Recepti Veganske jedi

Klasičen zeleni smoothie

zeleni smoothie
Avtor: manjauz

Čeprav receptov za zelene smoothieje kar mrgoli, so najkakovostnejši tisti, ki upoštevajo to, da mora biti pravi smoothie izredno alkalen – kot protiutež nekakovostni hrani, ki v našem telesu deluje kislo.

Z alkalnim smoothiejem telesu pomagamo pri regeneraciji, zato je nujen element razstrupljanja.

Sestavine, ki prispevajo k alkalnosti smoothieja

Če želimo, da je naš smoothie resnično alkalen, naj vsebuje čim manj sladkorja – torej čim manj sladkega sadja.

SADJE

Pomaranče in tropsko sadje, ki sicer odlično pašejo v zelen smoothie, raje zamenjajmo z limono, limeto, avokadom in banano, ki pa naj ne bo preveč zrela. Če želimo imeti v smoothieju več sadja, lahko uporabimo tudi zeleno jabolko.

ZELENJAVA

Drugi nujen element je zelena listnata zelenjava, ki naj vsebuje čim več klorofila. Mlada špinača, endivja ali rukola so nujni elementi zelencev.

Če imamo radi goste smoothieje, ki nas konkretno nasitijo, lahko k mixu sestavin dodamo tudi bučko. Tisti, ki prenesete njen okus, lahko dodajo tudi steblno zeleno – predvsem, če se želite na hitro znebiti zabuhlosti.

VLAKNINE

Sicer že sveža zelenjava vsebuje kar nekaj vlaknin, a lahko njihovo vsebnost z lahkoto še povečamo, sploh, če si zeleni smoothie pripravimo za zajtrk. Ovseni kosmiči in chia semena so klasika, ki je – vsaj zame – nepremagljiva.

SUPERHRANA

Seveda – vsako leto bo nov sadež, ki bo kraljeval na policah trgovinic s superživili. Predlani so bile to acai jagode, lani maqui in goji jagode, letos baobab in kokosovi izdelki. No, za pravi zeleni smoothie, potrebujete le alge in mlade trave – recimo spirulino, klorelo, pšenično in ječmenovo travo.

TEKOČINA

Najpogostejša tekočina v smoothiejih je voda, lahko pa uporabimo tudi ohlajen zeleni ali beli čaj, kokosovo vodo (ki je tudi naravni izotonik), če pa želimo mlečni priokus, uporabimo vegansko mleko

Klasičen zeleni smoothie
Št. porcij: 2
Ime pove vse. Zeleni smoothie, kot mora biti - s sadjem, zelenjavo, superhrano in ponosno zelen. Zaradi nizke vsebnosti sladkorja in alkalnega učinka je idealen za detox.
Oceni recept
Natisni
Skupen čas:
3 min
Skupen čas:
3 min
Sestavine:
  1. limona (1)
  2. banana (1/2)
  3. mlada špinača (2 pesti)
  4. avokado (1/2)
  5. spirulina (1 žlička)
  6. voda
Priprava:
  1. Vse sestavine stresite v mešalnik, dodajte toliko vode, da jih skoraj prikrije, nato pa miksajte, dokler ne dobite homogenega napitka
Nasveti & triki:
  1. Smoothie je zelo nesladek. Če želite povečati njegovo sladkost, mu dodajte pomarančo ali tropsko sadje.
Manja Ujčič Zrimšek http://manjauz.si/

Komentiraj