Juhe in solate Presne jedi Priloge in predjedi Recepti Veganske jedi

Kislo zelje z rdeče peso

kislo zelje z rdeco peso
Avtor: manjauz

Korenje in grah. Pire krompir in špinača. Kis in olje. So stvari, ki pašejo skupaj kot rit in srajca. Brez debate. No, če še niste poskusili rdeče pese in kislega zelja v paru, zamujate.

Vseeno je, ali ju skuhate ali ne.

Poleti sem to kombinacijo jedla presno. Manjše gomolje rdeče pese sem olupila in naribala na nesprano, surovo kislo zelje v razmerju 1/3 : 2/3 tako, da je bilo več kislega zelja. Takšno solato sem začinila s svežimi zelišči, mlado čebulo, kuhano koruzo ali stročnicami. Takšne solate nisem nikoli nič zabelila, saj je fermentirano zelje dovolj slano in kislo samo po sebi, sladkoba rdeče pese pa okus izredno lepo uravnoteži, mu da globino.

Zdaj, ko so prišli hladnejši dnevi in si pogosteje zaželim kuhane hrane, je ta par najboljši v kuhani obliki. Če nimate surove rdeče pese, da bi jo naribali h kislemu zelju, preden bi ju v paru skuhali z malo dodane vode, nekaj zrnci črnega popra in lovorovim listom, lahko kislo zelje skuhate posebej in vanj naknadno naribate kuhano rdečo peso, ki jo prodajajo ponekod. V Lidlu jo imajo skoraj vedno.

Če tej kombinaciji dodate skodelico domačega kuhanega fižola, dobite malce posebno joto, ki sploh ne potrebuje mesa – sploh, če ste jih med kuhanjem dodali malce popražene čebule.

Poskusite. Kombinacija je odlična kot glavna jed ali priloga. Če imate radi bolj krepke jesenske jedi, lahko poleg postrežete tudi pečeno rdečo peso (kot jo pripravljam za rižoto z rdečo peso) ali pa kuhan krompir v oblicah.

Komentiraj