Napitki in smoothieji Recepti Veganske jedi

Kavna karamela iz datljev

kavna karamela (1)
Avtor: manjauz

Na rit me je vrgla. Resno. 🙂 Ne vsebuje sladkorja, nič dodatkov, sestoji zgolj iz kave in datljev. Njena konsistenca je popolna za prelive smoothie skled, sladoledov, peciva, tort, lahko pa jo uporabite tudi kot naravno sladilo za kavo, če radi pijete slajšo kavo, sladkorja pa ne želite uporabljati.

Poleg zeliščne soli (brez soli) je to moj letošnji najljubši recept. Če bom kdaj velika, bom obe stvari stlačila v prikupne lončke, jih oblepila z rustikalnimi nalepkami in jima dala ime; Muzina sol in Muzina kavna karamela. Njam! 🙂

Kavna karamela iz datljev

Ko datlje namočimo v kakovostni kavi čez noč, bo karamela narejena v dobri minuti. Sama sem datlje narezala na polovičke in jih namočila v še topli Caffè Lungo, ki mi jo je pripravil moj novi cimer Nescafe Dolce Gusto Drop, aka. Vale Kavčič. Namakala sem jih čez noč.

Zjutraj sem datlje skupaj z ohlajeno kavo prelila v blender in miksala dobro minuto, da sem dobila gosto, tekočo zmes, malce svetlješe barve, kot je barva datljev.

Prelila sem jo čez smoothie skledo iz kave in pomaranče, čez posula nekaj goji jagod in uživala. Do zadnje žličke. 

Kavna karamela iz datljev
Št. porcij: 5
Aromatičen in slasten preliv za sladoledne kupe, smoothie sklede, peciva in torte, uporabite pa ga lahko tudi za sladkanje kave. Ne vsebuje nič sladkorja in umetnih dodatkov.
Oceni recept
Natisni
Priprava:
12 hr
Skupen čas:
12 hr 1 min
Priprava:
12 hr
Skupen čas:
12 hr 1 min
Sestavine:
  1. 1 Caffè Lungo (Lahko nadomestite z 1 dcl kave, ki jo sicer uporabljate.)
  2. 8 do 10 navadnih datljev (Če imate medjool datlje, bo dovolj, če boste uporabili le 4.)
Priprava:
  1. Datlje narežite na polovičke in jih namočite v še vroči kavi.
  2. Vse skupaj dajte v kozarec, ki ga lahko tesno zaprete, in pustite stati čez noč.
  3. Zjutra vse skupaj prelijte v blender in miksajte dobro minuto, da dobite gosto, homogeno zmes.
  4. Prelijte čez pecivo, sladoledne kupe ali smoothie sklede. Ostalo lahko shranite v hladilniku.
Nasveti & triki:
  1. Preliv lahko hranite v hladilniku do 3 dni.
Manja Ujčič Zrimšek http://manjauz.si/

Komentiraj