Hujšanje in aktivnost Zdravje

Kam gredo maščobne obloge, ko shujšamo

Google images (labeled for reuse)
Avtor: manjauz

Nedavno sem našla zanimiv članek, ki sem se ga odločila deliti z vami. Zelo jasno opisuje, kaj se zgodi z maščobami, ko shujšamo ali oblikujemo telo. Moram reči, da sem bila nad rezultati raziskave, ki je opisana v članku, sprva presenečena.

Večino maščobnih zalog ne stopimo in izločimo skozi prebavni trakt ali spremenimo v mišice. Večino njih izdihnemo/izločimo v obliki CO2 in H2O (preko potenja, sape in urina). (vir)

Zanimivo, kajne? Cinično namigujem predvsem na obljube “strokovnjakov” ali podjetij, ki vam obljubljajo, da boste maščobne obloge spremenili v mišično maso. Kar je smešno, če dobro pomislimo.

Kdaj smo že videli, da bi nek X postal popoln Y? Maslo ne more postati zrezek in riba ne olivno olje … Zakaj torej verjamemo, da bi lahko s primerno hrano ali vadbo neposredno spremenili maščobne obloge v mišice? 🙂

 

Stopljene maščobe = H2O in CO2

Dejstvo, da maščobe, ki jih “izgubimo”, izdihnemo in izločimo v obliki vode, je logično, če se zavedamo krebsovega cikla, ki igra ključno vlogo pri oksidaciji maščob – procesu, ko maščobe v telesu spreminjamo v gorivo za življenje in gibanje.

Tako H2O kot CO2 sta produkta krebsovega cikla še preden pridelamo čisto energijo za telo – ATP.

Raziskava, ki jo omenja članek, lepo pokaže, koliko pretvarjanja maščob v energijo potrebujemo, da se znebimo maščobnih oblog:

The researchers chose to follow the path of these atoms when leaving the body. They found that when 10 kg of fat were oxidized, 8.4 kg were converted and excreted as carbon dioxide (CO2) via the lungs, and 1.6 kg became water (H20).

Zakaj to poudarjam? Ker včasih svoje telo silimo v hitro hujšanje, ko pa nam preprosta kemija oz. dinamika našega telesa pove, da je to počasen proces, pri katerem moramo biti potrpežljivi … Da bomo izgubili 10 kg maščobe (edina prava definicija hujšanja oz. izgubljanja teže), moramo vdihniti 29 kg kisika.

In order for 10 kg of human fat to be oxidized, the researchers calculated that 29 kg of oxygen must be inhaled. Oxidation then produces a total of 28 kg of CO2 and 11 kg of H20.

Ko se znebimo dogme, vse postane popolnoma jasno

Pravzaprav gre za semantiko. Proces hujšanja in oblikovanja telesa je populistično razložen, medtem ko je realnost čisto jasna. Če želimo shujšati, se moramo znebiti maščobnih oblog oz. belega maščobnega tkiva. Primeren način prehranjevanja tu igra ključno vlogo, rekreacija pa je idealen partner pri doseganju našega cilja. (vir)

Kakšna vadba je najprimernejša za topljenje maščob? Zmerna in dolgotrajna.

Fat oxidation rates increase from low to moderate intensities and then decrease when the intensity becomes high. Maximal rates of fat oxidation have been shown to be reached at intensities between 59% and 64% of maximum oxygen consumption in trained individuals and between 47% and 52% of maximum oxygen consumption in a large sample of the general population. (vir)

Več o primerni rekreaciji za topljenje maščob, lahko preberete tukaj »

Poleg tega, da izberemo primerno vadbo in jo kombiniramo z optimalnimi podpornimi vadbami ter zdravim načinom prehranjevanja, je pomembna tudi vztrajnost. Če bomo redno fizično aktivni, bomo svoje telo sčasoma optimizirali za izgubo maščobnih oblog, kar bo olajšalo proces izgube maščob in hujšanja.

  • Primerna redna aktivnost bo povečala mišično maso (in s tem kalorijsko potrebo našega telesa),
  • pridobili bomo na vzdržljivosti, zato bomo lažje trenirali dlje časa,
  • metabolizem v mišicah se bo pospešil,
  • med aktivnostjo bomo hitreje preklopili na maščobe kot večinski vir energije itd.

Nasvet za hujšanje po zdravi pameti

Ko se boste torej naslednjič mrcvarili, da morate shujšati do “jutri”, pomislite na to, da vaše telo ne mara hitrih rešitev. Za uspešno in dokončno hujšanje je treba pljuniti v roke in se držati dveh pravil, ki jih pozna vsak otrok:

  • gibajte, gibajte, gibajte
  • jejte zdravo in zmerno

Drugače ne gre, če kaj cenite svoje telo in sebe. Roko na srce – pa je lahko iskanje celostnih rešitev izredno lep proces, ki nas nagradi z zdravjem, odličnim razpoloženjem in manjšo številko kavbojk.


NADALJNJE BRANJE:

Komentiraj