Vitalnost in skrb za zdravje Zdravje

Kaj pa tvoj deodorant skriva?

deodorant
Avtor: manjauz

Kaj vsebujejo kozmetični izdelki? Se umivamo z več toksini, kot jih s tem spravimo dol s kože? 

Ker mi ta vprašanja že nekaj časa niso dala miru, sem se odločila temeljito raziskati kozmetični izdelek, ki ga uporabljam vsak dan – deodorant. 

Neutro Roberts je moj najljubši deodorant, ki ga uporabljam že vrsto let. Nimam nič proti izdelku ali blagovni znamki. Bil je le žrtev moje radovednosti in dejstva, da brez njega ne morem.

Namen tega zapisa ni zbujati panike, me je pa iskreno zanimalo, ali imajo spletni zapisi, ki nas strašijo, da kozmetika skriva snovi, ki lahko v telesu delujejo toksično, vplivajo celo na delovanje notranjih organov in endokrini sistem, prav.

Ugotovitev: Še sanja se nam ne, kaj vse je notri. Res, tudi nevarne stvari.

Vseeno bi rada poudarila, da je pri tovrstnem raziskovanju – sploh brez pomoči strokovnjakov – treba uporabiti zdravo pamet in ne zapaničariti vsakič, ko preberete besedo “rak”. Vsakdanji kozmetični izdelki uporabljajo zgolj sestavine, ki so označene kot “varne” za uporabo – držati se morajo natančnih pravil uporabe, kot so mere, kombinacije in viri.

Četudi so nekatere sestavine označene kot nevarne, to pomeni, da se šele sumi, da so lahko takšne, za večino pa velja, da na organizem delujejo predvsem v večjih količinah

Raziskave povedo nekaj, ne pa vsega

Četudi so nekatere študije dokazale, da določene snovi delujejo kot alergeni, da so toksični – ali za telo ali za okolje – še vedno ne pomeni, da je to 100% res. Enako velja, če so študije dokazale, da so 100% varne. Večina študij je namreč:

 • izvajanih na živalih,
 • upoštevajo izredno majhen vzorec,
 • trajajo malo časa ali pa
 • so plačane s strani velikih korporacij, ki imajo očitne namene.

Moralna plat mojega testa

Če sem se danes česa naučila, je to, da so eni bolj “vključenih” bitij v kozmetični industriji živali. Praktično vsaka študija, ki sem jo našla, je temeljila na podganah, morskih prašičkih ali psih. Ne bom zganjala drame, kako grozno je to, bi pa vsem veganom in zapriseženim kupujem-le-izdelke-ki-niso-testirani-na-živalih položila na dušo sledeče:

Četudi kozmetični izdelek ni bil testiran na živalih, lahko (in po vsej verjetnosti jih) vsebuje sestavine, ki so redno testirane na živalih. Če ni klasično milo (saj veš, dobra stara žajfa), ki vsebuje glicerin in klasične sestavine, katere poznamo do obisti, verjetno vsebuje vsaj eno sestavino, ki jo testirajo tudi na živalih. Le toliko … V razmislek …

Česa se izogibati

Če iščete listo sestavin, ki “se jih morate izogibati”, niste našli pravega zapisa. Lahko pa po celodnevnem raziskovanju rečem, da so najbolj sumljive stvari:

 • arome (naravne ali umetne – načeloma vse ali dražijo ali pa celo delujejo toksično)
 • sulfati 
 • parabeni 
 • stvari, kot so BHA, BHT, DEA, MEA in TEA
 • Talc
 • sintetične barve
 • itd.

Če bi tudi sami radi raziskali svojo kozmetično omarico, vam priporočam brskanje po različnih bazah, ki lahko razumevanje obupno nerazumljivih imen močno olajšajo:

 • Cosmetics Info: jasno in kratko obrazložijo večino sestavin + omogočajo iskanje sestavin po skupinah izdelkov (hidratantne kreme, kopeli, deodoranti …)
 • Truth in Aging: povedo, čemu se sestavine uporabljajo in na kratko omenijo, če so raziskave pokazale možnost alergij ali poškodb organov. Določenih sestavin tu ni.
 • EWG’s Skin Deep: odlična baza sestavin, ki jih na preprost način sortirajo od običajnih do nevarnih. Res jasno navedejo, kaj so študije pokazale in kje se skriva verjetnost nevarne uporabe. Nisem naletela na sestavino, ki je tu ne bi imeli v bazi.

Kako sem se lotila testa

Najprej naj poudarim, da nisem kemik, niti nisem ponosna na svoje splošno znanje iz kemije. Pri svojem raziskovanju sem se zanašala na zgoraj omenjene baze in javno objavljene študije na zanesljivih virih.

Spodnji seznam sestavin* v mojem deodorantu ni “trotel-ziher” spisek česa-ne-uporabljati. Barve rdeča-rumena-zelena sem uporabila za lažje pregledovanje sestavin, ki jih ločijo na varne in sumljive in ne temeljijo na kakršnikoli uradni lestvici (ne)varnih sestavin.

Legenda:

 • zelena: Povsem običajna sestavina, ki ni povezana z nobenimi negativnimi izsledki raziskav.
 • rumena: Sicer varna sestavina, ki pa lahko pri določenih ljudeh vzbudi alergično reakcijo.
 • rdeča: Sestavina, ki je lahko varna za uporabo, ampak določene raziskave kažejo na to, da je lahko alergen ali kancerogen, da lahko vpliva toksično (na telo ali okolje) in da lahko negativno vpliva na notranje organe ali endokrini sistem.

*Sestavine mojega deodoranta so ostale v angleščini. Nisem videla smisla prevajanja. Če pa kdo želi, mi lahko pošlje ustrezne prevode in pomiri svoj nemir.

deodorant Neutro Roberts
voda    
Aluminum chlorohydrate   Običajna sestavina antipersiprantov. Vse takšne sestavine so naštete tukaj »
PPG-15 stearyl ether Študija o varnosti uporabe » Oljnata tekočina, ki je pogosto uporabljena v kozmetiki. V izdelkih služi kot lubrikant, sodeč po najdenih podatkih je popolnoma varen za uporabo. Ekstremisti opozarjajo, da naj bi uničeval celično strukturo kože.
steareth-2 Študija o varnosti uporabe » Običajna sestavina deodorantov in podobnih izdelkov. Skrbi za to, da se vse sestavine dobro zmešajo in tvorijo enotno emulzijo. Vse takšne sestavine so naštete tukaj »
triethyl citrate Študija o varnosti uporabe » Naravni antioksidant in izredno pogosta sestavina deodorantov, saj se bori z bakterijami in mikrobi. Uporabljajo ga že vrsto let.
parfum    V deodorantu popolnoma običajna sestavina. Naravna ali umetno pridobljena esenca je v deodorantih večinoma prisotna. Vseeno se naj bi je vsi, ki imajo občutljivo kožo, so nagnjeni k vnetjem ali imajo težave z dihali, izogibali.
steareth-21 Študija o varnosti uporabe » Pogosto uporabljan emulgator v kozmetiki, saj zadevšne naredi enotne in tekoče. Načeloma je varen za uporabo, ponagajal bi lahko, če bi prišel v stik z očmi.
BHT (na dolgo poimenovan kot “butylated hydroxytoluene” Študija o varnosti uporabe » Antioksidant. Uporabljajo ga tako v kozmetični kot prehranski industriji. Študije kažejo, da ga v manjših dozah ok prenašamo, problemi pa nastanejo, če se ta doza poveča. Toksičnost se pokaže predvsem na jetrih in zmanjša se delovanje jetrnih encimov. Več na EWG bazi »
Talc Študija o varnosti uporabe » Mineral, ki ga v kozmetiki pogosto uporabljajo kot dodatek proti sprijemanju ali za vpijanje tekočin. Nekateri ga povezujejo z rakom na jajčnikih. Čeprav se o varnosti uporabe kregajo že od 70-ih prejšnjega stoletja, nobena študija še ni potrdila ali ovrgla suma o (ne)varnosti uporabe. Vedno je premalo podatkov ali pa se analitiki sklicujejo, da se podatki interpretirajo napačno. Več na EWG bazi »
Benzyl Ether Študija o varnosti uporabe » Silikonu podobna struktura, ki naj bi bila varna za uporabo. Ker spodbuja sijaj las, ga pogosto uporabljajo tudi v izdelkih za nego las. Več »
Benzyl Benzoate Študija o varnosti uporabe benzil alkoholov, kislin in estrov tukaj » Konzervans, ki ni le običajna sestavina kozmetike, ampak tudi zdravil. V večjih merah lahko deluje toksično, vpliva na endokrini sistem. Več na Wikipediji » in EWG bazi »
Benzyl Cinnamate   Pogosto uporabljen v kozmetiki, v večjih količinah pa lahko draži. Več na EWG bazi »
Benzyl Salicylate   Sladkobna aroma, ki je pogost element šamponov, kopeli, tuš gelov itd. Znan tudi kot pogost alergen, vplival naj bi tudi na endokrini sistem, sumijo celo, da bi lahko škodil okolju. Več »
Citral   Sestavina v limonini travi, in oljih citrusov, ki se v kozmetiki uporablja kot aroma oz. esenca. Sodeč po EWG bazi ni ravno tipi topi stvar. Lahko draži, potencialno bi lahko negativno vplivala celo na notranje organe. Več na EWG bazi »
Coumarin   Ima nežen vonj po vaniliji in oreških, zato je pogost spremljevalec kozmetičih izdelkov. Sicer poznan tudi kot alergen, potencialno škodljiv za notranje organe, sumijo celo, da je kancerogen. Več na EWG bazi »
Geraniol   Uporabljen kot aroma – tako v kozmetični kot prehranski industriji. Vonj naj bi spominjal na vrtnice, uporabljajo pa ga tudi v umetnih aromah različnih sadežev. Pogost spremljevalec vodic za po britju, parfumov, šmink itd. Po EWG bazi spada med bolj toksične sestavine oz. lahko draži ali potencialno deluje toksično na notranje organe. Več na EWG bazi »
Hydroxycitronellal Plačljiva študija » Pogosta aroma v kolonjskih vodicah in sprejih za lase, ki deluje tudi kot alergen. Več na EWG bazi » in truth in aging.
Limonene Študija o varnosti uporabe » Aroma, ki ima vonj po citrusih, zato je pogost element krem, šamponov in različnih ličil. Lahko dražo oči, kožo ali pljuča, nekatere študije vzpostavljajo verjetnost, da deluje toksično na reproduktivne organe (če se uporablja v večjih merah). Več na EWG »
Linalool   Cvetlečna esenca, ki se uporablja v kozmetiki in hrani. Lahko deluje kot blag alergen. Več na EWG »
Alpha-Isomethyl ionone   Parfum, ki se ga pogosto uporablja v kopelih, vlažilnih kremah, deodorantih in šamponih, pri nekaterih pa sproži alergično reakcijo na koži. Sumijo celo, da je toksičen za okolje. Več na EWG bazi »
Citronellol   Oljna esenca, ki jo pogosto uporabljajo v kozmetiki in ličilih, hrani in zdravilih. Nekateri ljudje nanj odreagirajo z alergijo, načeloma pa ne bi smel delovati toksično – ne za telo ne okolje. Več na EWG bazi »

Boste tudi vi raziskali svojo kozmetično omerico?

Sporočite mi, če sem vam kako olajšala raziskovanje sestavin in kaj ste našli. Če ste našli izdelek, ki si zasluži pohvalo, bom vesela, če boste svoj zakladek delili z mano. 🙂

2komentarja

 • Zivjo, roza neutro roberts je ze desetletje moj najljubsi deodorant 🙂 tocno vem, v katerih trgovinah ga imajo… Hvala za tole porocilo. Sem prvic na tvoji strani in je na mestu, da pohvalim!:) torej, ali se bos odpovedala temu deodorantu? Jaz se pomoje ne bom:) lep pozdrav

  • Hej, najprej hvala za pohvalo 🙂 In ja, its the best deo ever. Tudi sama vedno vandram v trgovine, kjer ga imajo.
   Sicer pa se mu tudi jaz ne bom odpovedala. Zdi se mi prav, da vem, kaj je notri, ampak ne mislim zganjati panike. Raje izberem žajfo namesto tuš gela, domače sivkino olje namesto kreme.

Komentiraj