Juhe in solate Recepti Veganske jedi

Juh’ca za prebavo in odpornost (aka “after donut remedy”)

juhca za prebavo
Avtor: manjauz

Zakaj poskrbeti za prebavo? Resno? Nimate nobenega krofa (ali 3) na grbi? 

Krofi za pusta so kot vrtnice za valentinovo. Kot da na svetu ne bi obstajalo nič drugega.  Povsod so (na črpalkah, na štantih, v šoping centrih, ulici, povsod). Vsako leto opazujem ljudi (beri: prisluškujem tujim pogovorom) in vsako leto opažam isto:

Vsi se jih reeeees izogibajo, ampak nekje med debelim četrtkom in pustnim torkom pride do situacije, ko se jim nikakor, ampak NIKAKOR ne morejo izogniti.

Bizarno je, kako si nato ljudje izmenjujejo zgodbe, kje in zakaj jih je doletela pustna usoda, koliko so jih pojedli in koliko krivde ob tem občutijo. 

No, za vse tiste, ki ste imeli letos res (ne)srečo in pojedli (res) preveč krofov, imam popolno juho:
  • regenerira prebavni trakt in
  • pospeši izločanje vode iz telesa.
  • Skrb za prebavo pomeni tudi skrb za odpornost, poleg tega pa Juh’ca za prebavo vsebuje tudi same sestavine, ki krepijo imunski sistem

Juha vsebuje izredno malo kalorij, dovolj vlaknin in ogromno mikro hranil, zato je lahko v pomoč tudi tistim, ki se želijo znebiti tistega odvečnega kilogama, ki smo ga pridelali med tednom.

Idealno je, če si za vikend pripravite cel lonec Juh’ce in jo izkoristite za 48-urni detox.
Foto: ManjaUZ

Foto: ManjaUZ

Foto: ManjaUZ

Foto: ManjaUZ

Tisti, ki želite le recept, poskrolajte na dno zapisa. Sicer pa vsaka sestavina skriva svojo posebno vrednost in s tem tudi zgodbo:

Koromač

Koromač vsebuje veliko vlaknin, antiksidantov, vitaminov in mineralov, poleg tega pa je naravni vir estrogena. Prispeva k zdravim kostem, srcu in ožilju, očem, odpornosti ter urejeni prebavi. Ker vsebuje veliko kalija, je odlična izbira, kadar se želimo znebiti zabuhlosti in pospešiti izločanje vode iz telesa.

Ker sprošča gladke mišice v črevesju, deluje blagodejno, kadar nas dajejo črevesni krči, imamo občutek, da smo zaprti, ali pa nas napihuje.

PS: Koromač je odličen vir vitamina C, zato je zimskem času izredno priporočljiv. Pa še v sezoni je!

Por

Por je naravni diuretik, zato bo pospešil izločanje odvečne vode iz telesa, poleg tega je bogat z vlakninami, zato bo vplival tudi na prebavo. Z antioksidanti bo poskrbel za zdravo srce in ožilje ter pomagal uravnavati zdravo mero slabega holesterola.

Ključne dragocenosti se skrivajo v belem delu, zato uporabite predvsem tega. (vir)

Gomolj zelene

Tako kot ostala “bela” živila, bo tudi zelena prispevala k urejeni prebavi. Njena dragocenost pa je tudi ta, da sprošča oz. pomirja. Sproščenost je izredno pomembna, ko se želimo “prečistiti”. Ko se mišice sprostijo, sokovi po našem telesu krožijo hitreje, kar vpliva tudi na presnovo in prebavo.

Muškatna buča

Vitamin A, vitamin C in vlaknine. To sto tri stvari, ki so pri tej okusni zelenjavi najdragocenejše. Oba vitamina v telesu delujeta kot antioksidanta, vlaknine pa prispevajo k zdravju ožilja in zdravi prebavi. Tudi buča bo pripomogla k intenzivnejšemu delovanju ledvic in pospešenemu izločanju vode.

Juh'ca za prebavo in odpornost
Št. porcij: 4
Idealna, če se želite v parih dneh znebiti zabuhlosti, urediti prebavo in se na splošno "prečistiti". Je čisto veganska.
Oceni recept
Natisni
Priprava:
15 min
Kuhanje:
20 min
Skupen čas:
35 min
Priprava:
15 min
Kuhanje:
20 min
Skupen čas:
35 min
Sestavine:
  1. Por (beli del)
  2. Muškatna buča (1/4 manjše buče)
  3. Koromač (1)
  4. Paradižnik (1)
  5. Gomoljna zelena (1/4 manjšega gomola)
  6. Zelena zelišča (peteršilj in drobnjak)
  7. Kumina
  8. Kajenski poper
  9. Himalajska sol
  10. Kokosovo olje (žlička)
Priprava:
  1. Na kokosovi masti prepražimo zelenjavo, posolimo in jo zalijemo z vročo vodo.
  2. Kuhamo 15 minut, dodamo kumino, kajenski poper in zelena zelišča.
  3. Odstavimo z ognja, pokrijemo in pustimo "počivati" 5 minut.
  4. Spasiramo s paličnim mešalnikom, vmes pa pustimo nekaj koščkov celih.
Nasveti & triki:
  1. Prvo porcijo si lahko vzamemo že takoj, preostanek pa ohladimo in postavimo v hladilnik.
Manja Ujčič Zrimšek http://manjauz.si/

Komentiraj