Namazi in pomake Recepti Veganske jedi

Domača paradižnikova salsa

paradiznikova salsa
Avtor: manjauz

Recept za lenuhe. No, in tiste, ki niso nikoli zadovoljni s kupljeno mehiško salso – ne glede na to, ali jo potrebujejo kot pomakico za tortilla chips ali omako za klasične mehiške jedi.

Salsa je narejena v manj kot pol ure, je lepo gosta, poleg tega pa nima tistega plastičnega priokusa, ki ga najdemo v nekaterih kupljenih različicah. Sem že omenila, da je smešno preprosta in po tem receptu res ne boste imeli več izgovora, zakaj ste mehiško salso kupili? 😉

vegi quesadillas

Ali veste, da lahko naredite tudi veganske “quesadillas”, ki ne vsebujejo nobenega pogoljufanega sira? Na tortilljo namažite žlico humusa, nanjo nadevajte poljubno zelenjavo (kuhana cvetača v kombinaciji s špinačo se odlično obnese), prepolovite in popecite na vroči ponvi z obeh strani. Če zraven postrežete pisano mehiško solato s kuhano kvinojo, boste imeli super obrok, pripravljen v manj kot pol ure.

Domača paradižnikova salsa
Yields 150
Smešno preprost recept za klasično mehiško rdečo salso, ki jo lahko uporabimo kot pomako za tortilla chips ali dodatek k tradicionalnim mehiškim jedem. (Je 100% vegi in brez moke.)
Oceni recept
Natisni
Priprava:
5 min
Kuhanje:
15 min
Skupen čas:
25 min
Priprava:
5 min
Kuhanje:
15 min
Skupen čas:
25 min
Sestavine:
  1. 4 srednje veliki paradižniki
  2. 1 strok česna
  3. 1 velik (ali 2 srednja)vložen čili (pekoč ali nepekoč - po želji)
  4. ščepec zeliščne soli
  5. ščepec rjavega sladkorja
Priprava:
  1. Operemo, blanširamo in olupimo paradižnike.
  2. Njihovo meso narežemo na koščke in spasiramo s paličnim mešalnikom.
  3. Na kozici karameliziramo sladkor in prelijemo z mezgo, ki smo jo pripravili iz paradižnikov. (Če salso delate v zimskem času ali ste naleteli na zelo nekakovostne, puste paradižnike, dodajte 3 JŽ paradižnikove mezge iz tetrapaka.)
  4. Pomešamo in dodamo sesekljan česen.
  5. Reduciramo (pustimo, da zmerno vre), dokler ne ostane le še polovica vsebine. (cca 15 min)
  6. Odstavimo mezgo in noter narežemo 1 velik vložen čili.
  7. Pustimo, da se vse skupaj ohladi.
  8. Spasiramo in nadevamo v servirno posodico.
Nasveti & triki:
  1. Pripravljeno salso lahko tesno zaprto hranite v hladilniku še približno 3 dni.
Manja Ujčič Zrimšek http://manjauz.si/

Komentiraj