Recepti Zdrave sladice in zajtrki

Dekadenten bananin tris

bananina
Avtor: manjauz

Mega sladko, aromatično, toplo s hladnim, okuuuusno … 🙂 Ja, ta bananin tris je sestavljen večinoma iz banan, ne vsebuje sladkorja, jajc, laktoze, moke ali veliko maščob. Z miksom začimb, medu in lanenega semena lahko nekaj banan postane sladica za tiste dni, ko rabiš nekaj konketnega. Čokoladna-torta-s-sladoledom konkretnega, če me razumete.

Ok, brez nakladanja. Gremo na recept. Kot vedno, ste tudi pri njem lahko kreativni in ga prilagodite svojemu okusu. Spodaj bom napisala nekaj predlogov, kako lahko zmanjšate vsebnost sladkobe, povečate število struktur in tako sladico naredite malce bolj zapeljivo.

Vem, vem … Moja verzija sladičke je videti bolj podrto. 😀 Ampak se je totalno odkupila z okusom. To tal no!

Bananin tris je sestavljen iz:

  • bananinega sladoleda z breskvami in maco (če želite zmanjšati količino sladkorja, lahko naredite kremo iz bučk in proteinskega prahu z okusom vanilije – se bo super ujelo z ostalimi elementi)
  • na ponvi popečenih banan z medom, cimetom, limonino lupinico in ingverjem (če imate raje manj sladko, za omako ne uporabite medu, le več tekočine)
  • v pečici pečenih banan, povaljanih v lanenem semenu in ingverju

Dva elementa sicer vsebujeta mladi kokos, ampak ni panike, če ga nimate doma. Bo ok tudi brez.

Dekadenten bananin tris
Št. porcij: 1
Dekadenten bananin tris je sestavljen večinoma iz banan in aromatičnih začimb, ne vsebuje sladkorja, jajc, laktoze, moke ali veliko maščob.
Oceni recept
Natisni
Priprava:
5 min
Skupen čas:
20 min
Priprava:
5 min
Skupen čas:
20 min
ZA SLADOLED
  1. 1 zmrznjena banana
  2. 1/2 breskve
  3. ščepec mace
  4. 2 žlici mesa mladega kokosa (če nimate, pač izpustite)
  5. 2 žlici kokosove vode (če nimate, uporabite rastlinsko mleko)
ZA POPEČENE BANANE
  1. 1/2 sveže zrele banane
  2. 1/2 žličke kokosovega masla
  3. 1 žlička medu
  4. cimet
  5. ingver v prahu
  6. BIO limoninine lupinice
  7. 2 žlici sojinega mleka
  8. 2 žlici kokosove vode (če nimate, le dodajte navadno vodo)
ZA PEČENE BANANE
  1. 1/2 sveže zrele banane
  2. laneno seme
  3. ingver v prahu
  4. himalajska sol
ZA POSIP
  1. popraženi kokosovi lističi
  2. črn sezam
1.) PRIPRAVA PEČENIH BANANAN
  1. Banano narežite na kolutke, dolge 2 cm.
  2. Polovico kolutkov povaljajte v mletem lanenem semenu, nato začinite z ingverjem in soljo.
  3. Kolutke postavite na pekač, obložen s peki papirjem in postavite v pečico, ogreto na 200 °C, in pecite 15 do 20 minut.
2.) PRIPRAVA BANANINEGA SLADOLEDA
  1. V multipraktik vrzite vse sestavine in miksajte dokler ne dobite "sladoleda". Če želite bolj kremasto osnovo, dodajte več tekočine, če želite bolj kompakten sladoled, uporabite čim manj tekočine - le toliko, da multipraktik zagrabi.
  2. Postavite v hladilnik, da se ne stopi med tem, ko pripravljate banane z medom.
3.) PRIPRAVA POPEČENIH BANAN Z MEDOM
  1. Prižgite ogenj in nanj postavite ponev.
  2. Stopite kokosovo maslo in nanj postavite preostanek narezane sveže banane.
  3. Pustite, da se spodnji del zapeče (minutka), nato pa jih obrnite okrog, da se zapečejo tudi na drugi strani.
  4. Posujte jih s cimetom in ingverjem.
  5. V ponev dodajte med in pustite, da se stopi in tako poveže banane.
  6. Ko med začne brbotati, mu dodajte kokosovo vodo in limonino lupinico, nato pa dolijte še sojino mleko. (Če niste ekstremno sladkosnedi, uporabite vse sestavine razen medu.)
  7. Odstavite ponev in se pripravite na zlaganje.
4.) FINALNA PRIPRAVA
  1. V posodico nadevajte sladoled, tega pa okrasite s popečenimi bananami. Medeno polivko pokapajte čez banane in po sladoledu.
  2. Na vrh postavite še banano iz pečice, ki ste jo prerezali na pol.
  3. Če želite, lahko svoj tris posujete še s popraženim suhim kokosom in črnim sezamom, da bo vse skupaj bolj hrustljavo in kompleksno.
Nasveti & triki:
  1. Če želite več beljakovin in manj sadnega sladkorja → Kremo naredite iz olupljene bučke in vanilijevih proteinov.
  2. Če niste preveč sladkosnedi → Pri pripravi popečenih banan ne uporabite medu, le malce več tekočine.
  3. Če imate radi svoje sladice s kislim elementom → Dekadenten bananin tris lahko prelijete s svežo pasijonko.
Manja Ujčič Zrimšek http://manjauz.si/

Komentiraj