Namazi in pomake Priloge in predjedi Recepti Veganske jedi

Curryjev humus z ingverjem in jabolkom

humus s curryjem in jabolkom
Avtor: manjauz

Vsekakor ne gre za klasičen humus, saj je tradicionalna različica narejena iz čičerike, moj pa iz belega fižola. Piko na i mu dajo jabolko, ingver in ščepec curryja, ki poudari orientalski pridih. Meni je odličen.

Preden delim recept, naj še poudarim, da ga seveda lahko naredite tudi s čičeriko. Jaz sem uporabila bel fižol, ker vsebuje nekoliko manj maščob, ki mi danes res niso pasale. Humus s curryjem in ingverjem je torej izredno lahek in mazljiv – idealen kot pomakica, lepo bi funkcioniral tudi kot namaz na kruhu ali tortilji.

humus 2

Uporaba svežih zelišč v humusu ni nujna, a meni osebno humus deluje preveč pusto, če jih ne vsebuje. Sama sem tokrat uporabila česnov drobnjak, odlična odločitev pa bi bil tudi svež koriander. (Če ga nimate na vrtu, ga lahko kupite v Leclercu. Prodajajo ga pakiranega – zadaj pri odbitem sadju in BIO zelenjavi. Drugje ga še nisem našla.)

humus 1
Pripravljen humus lahko v hladilniku stoji približno 48 ur, več ne priporočam. Če boste opazili, da ga ne boste utegnili porabiti celega, vanj vmešajte nekaj moke in začimb ter naredite falafel. 

humus z ingverjem in jabolkom
 

Curryjev humus z ingverjem in jabolkom
Aromatičen humus z orientalskim pridihom in super zdravimi sestavinami. Idealen kot namaz, pomakica ali dodatek v sendvič. 100% vegi.
Oceni recept
Natisni
Priprava:
5 min
Skupen čas:
5 min
Priprava:
5 min
Skupen čas:
5 min
Sestavine:
  1. 1 pločevinka belega fižola (250 g)
  2. 1 jabolko
  3. 1 čž belega tahinija
  4. 1 čž jabolčnega kisa (če ga nimate, uporabite limonin sok, ki je standardna kislina v humusu)
  5. 1 kolutek ingverja
  6. ščepec soli brez soli (ali navadne soli, če ne pazite na natrij)
  7. ščepec čilija v prahu
  8. ščepec curryja v prahu
  9. ščepec kurkume v prahu
  10. 2 jž sesekljanega česnovega drobnjaka ali svežega koriandra
Priprava:
  1. Skrbno operemo bel fižol in odcedimo.
  2. Nato vse sestavine razen svežih zelišč spasiramo v mikserju.
  3. Ko dobimo gosto homogeno maso, ji dodamo česnov drobnjak.
  4. Nadevamo v posodico in postrežemo z narezano zelenjavo (bučke in korenček) in krekerji ali uporabimo v drugih jedeh.
Manja Ujčič Zrimšek http://manjauz.si/

Komentiraj