Recepti Veganske jedi Zdrave sladice in zajtrki

Ovseni drobljenec z malinami in čokolado

ovseni drobljenec z malinami
Avtor: manjauz
Recept za ovseni drobljenec z malinami in čokolado je bil objavljen tudi v zimski številki kulinarične revije Radegunda, ki jo vsem kulinaričnim privržencem in muzam toplo priporočam.

Drobljenec oziroma t.i. “crumble” je pečena jed, običajno sestavljena iz sadja in testa, ki je posuto čez. Drobtinice testa, ki so neenakomerno posute po sadju, se neenakomerno zapečejo – ene se praktično skuhajo v vrelem sadnem soku, ki brbota iz sadja na dnu pekača, nekateri koščki pa se zapečejo in jedi dajo hrustljavost ter teksturo.

Glede na to, da v mojem receptu ni masla, bele moke in sladkorja, kot je to običajno za klasične primerke t.i. “crumbla”, bi lahko tole sladico ali zajtrk imenovali tudi drugače – pečena ovsena kaša, recimo.

ovseni drobljenec 4

Ovseni drobljenec z malinami in čokolado

Ovseni drobljenec z malinami in čokolado vsebuje malo maščob, veliko vlaknin in kljub odsotnosti sladkorja močno tekne in je odličen zajtrk tudi za sladkosnede.

Je 100% veganski in ne vsebuje dodanega sladkorja.

SESTAVINE:

ZA TESTO:

  • 1 merilni lonček (250 g suhe snovi) kosmičev
  • 1/2 merilnega lončka ovsene moke (mleti ovseni kosmiči)
  • 1/4 merilnega lončka razmaščene mandljeve moke (tule sem našla cenejšo, a je ni na zalogi)
  • 1/2 merilnega lončka kokosovih kosmičev
  • 1 do 2 jušni žlici grenkega ali presnega kakava
  • 1 jušno žlico kokosovega ali mandljevega masla
  • 1/2 majhnega naribanega BIO jabolka z lupino
  • 1 čajno žličko vanilije
  • 1 čajno žličko cimeta
  • ščepec soli
  • za preliv: 4 žlice rastlinskega mleka

ovseni drobljenec 2

ZA SADNO OSNOVO:

  • 1 do 2 merilna lončka zmrznjenih malin
  • (po potrebi dodajte 1 jušno žlico riževega sirupa)

RECEPT:

  • Vse razen malin, mleka in javorjevega sirupa zmešamo v veliki posodi.
  • Sestavine so komaj lepljive, zato moramo zavihati rokave, in jih pregnesti s prsti. (Le tako bo zmes postala rahlo lepljiva.)
  • Če bomo nekaj mešanice tesno stisnili med tremi prsti, bi se morala rahlo zlepiti skupaj. (Če nam to ne uspe po minuti gnetenja, dodamo še pol naribanega bio jabolka z lupino.)
  • Majhen pekač premažemo s tankim slojem kokosovega masla, po njem razporedimo maline, ki jih lahko pred tem premešamo z javorjevim sirupom.
  • Čez potresemo čokoladno mešanico s kosmiči.
  • Nežno jo potisnemo k malinam, povrhu pokapamo mleko in postavimo v pečico, ogreto na 190 °C.
  • Pečemo približno 25 minut oziroma toliko časa, da jagodičevje spodaj nekaj časa vre.
  • Pečeno kašo nadevamo v posodice in okrasimo s svežim sadjem.
  • Dodamo lahko tudi malce mleka, a meni je veliko boljša brez. 

PS. Če boste pekli takšen drobljenec z drugim sadjem, ga pred peko zmešajte z žličko škroba (ali pripravka za vanilijev puding).

ovseni drobljenec 1

Morda bi vas zanimali tudi podobni recepti:

Ovsena kaša po moje

Ovseni muffini za zajtrk

1x komentirano

Komentiraj