Namazi in pomake Recepti

Chia jagodna marmelada z melaso

chia marmelada z melaso
Avtor: manjauz

Temna melasa je zanimivo sladilo. Nekoliko bolj grenko, gosto in temno, zato se ga v jed nikakor ne da “skriti”. Prav nasprotno. Jedi, ki ji jo dodamo, da karakter – svoj pečat. Seveda je tudi moja jagodna marmelada zato zelo posebna, ampak meni je noro dobra. 

Sladko, grenko – kisla marmelada je 100% vegi, vzame pa vam 10 minut časa za pripravo. Nato se dela sama – v hladilniku, čez noč.

Nekaj besed o melasi

O melasi ali črnem medu, kot ji rečejo Egipčani, je bilo napisanega že marsikaj. Pogosto boste zasledili, da je melasa zdrava alternativa sladkorju, a gre za dokaj poenostavljeno sodbo.

 • Temna melasa je dragocena predvsem zato, ker ni zgolj sladilo, ampak ima dejansko tudi svojo nutricistično vrednost. Bogata je z železom (ne hem), magnezijem in kalcijem, je pa tudi zgleden vir B-kompleksa in bakra. Ponekod pravijo, da je naravni probiotik, ampak ne najdem nobenih študij, ki bi dokazovale njen učinek na prebavo. 
 • Melaso lahko uporabljate tudi pri pripravi domačih jogurtov ali kefirjev. Tudi v kvašeno testo jo lahko dajete. Študije kažejo, da je melasa pri spodbujanju kvasovk in lakto bakterij učinkovitejša kot drugi sladkorji.
 • Dobro je vedeti, da melasa vsebuje ravno toliko sladkorja kot namizni sladkor, zato z njo tisti, ki se izogibajo vsemu sladkorju in bežijo pred hidrati, ne bodo nič pridobili.
 • Poleg tega je treba poudariti tudi, da je melasa malce bogatejša s fruktozo, zato je priporočljivo, da se je ognejo tudi jetrni bolniki in tisti, ki se izogibajo fruktoze zaradi diet, namenjenim prebavilom. V tem primeru raje izberite rižev sirup (ne vsebuje nič fruktoze) ali kokosov sladkor. 
 • Diabetiki in Montignakovci si jo lahko privoščite v zmerni meri. Njen glikemični indeks je 55.
Jagodna marmelada z melaso
Št. porcij: 2
Sladko, grenko - kisla jagodna marmelada je 100% vegi in ne vsebuje dodanega sladkorja.
Oceni recept
Natisni
Kuhanje:
10 min
Skupen čas:
10 hr
Kuhanje:
10 min
Skupen čas:
10 hr
Sestavine:
 1. 1 pomaranča
 2. 4 zmrznjene (ali sveže) jagode
 3. 1 čajna žlička melase
 4. 1 jušna žlica chia semen
 5. ščepec vanilije po želji
Priprava:
 1. V kozico zlijte sok 1 pomaranče, dodajte jagode in na zmernem ognju kuhajte slabih 10 minut, da pomarančni sok postane gost, jagode pa lahko enostavno pretlačite z vilicami.
 2. Vroč sirup odstavite in ga ohladite toliko, da lahko vanj pomočite prst. Nato vanj vmešajte melaso in chia semena. Če želite, lahko dodate tudi ščepec vanilije.
 3. Prelijte v lonček, počakajte, da se marmelada ohladi, nato pa še enkrat pomešajte in pokrito postavite v hladilnik, da se vse skupaj namoči in poveže.
 4. V hladilniku pustite čez noč.
Nasveti & triki:
 1. Takšna marmelada lahko v hladilniku počaka do 3 dni.
 2. Glede vanilije: Dodati vanilijo v marmelado je nekoliko nenavadno, a meni kombiacija vanilije in jagod zelo odgovarja, zato mi je tudi tu izjemno všeč.
Manja Ujčič Zrimšek http://manjauz.si/

Komentiraj