Presne jedi Recepti Veganske jedi Zdrave sladice in zajtrki

Avokadova krema z goji jagodami

avokadova krema
Avtor: manjauz

Avokadova krema je najhitrejša in najpreprostejša sladica, ki si jo lahko človek izmisli. S čokolado, vanilijo in zmrznjenimi borovnicami, grškim jogurtom in jagodami … Ja, vse špila! In to odlično 🙂

avokadova krema

Ker je avokado izredno masten sadež, se ga marsikdo ustraši – sploh tisti, ki so na dieti, saj povprečen avokado vsebuje kar 320 kalorij, od tega 30 g maščobe.

AMPAK … avokado je vse prej kot le “masten sadež”:

  • 1 sadež vsebuje 13 g vlaknin, zato uravnava prebavo in nasiti.
  • 1 sadež vsebuje skoraj 1/3 dnevne potrebe vseh vitaminov (razen vitamina D in B12), zato prispeva k odpornosti, urejeni presnovi, lepoti, živčnemu ravnovesju in mentalni storilnosti.
  • Poleg tega je bogat s kalijem in spodbuja izločanje odvečne vode iz telesa.
  • Sicer ima 1 sadež le približno 4 g beljakovin, a se lahko pohvali s celotno aminokislinsko strukturo.
  • Njegova bistvena dragocenost je, da močno alkalizira, zato je v pomoč vsem, ki jedo recimo veliko ocvrte hrane, mesa, mlečnih izdelkov in predelanih ogljikovih hidratov, kot so beli sladkor, bela moka itd. 
  • Ker ne vsebuje praktično nič sladkorja, je eden redkih sadežev, ki je dovoljen tudi v času anti-kandida diete, dobrodošel pa je tudi v času detox diet.
  • Je zakladek mononenasičenih maščob. Zato ga je najbolje uživati surovega.*

*Sicer pa čahko v receptih služi tudi kot nadomestek masla.

avokadova krema

Avokadova krema z goji jagodami

Avokadova krema je presna in veganska. Ne vsebuje nič laktoze ali glutena ter nima dodanega sladkorja.

Avokadova krema z goji jagodami
Št. porcij: 4
Krema je kljub banani in avokadu izredno lahka in osvežilna. Vseeno zaradi nekoliko višje kalorične vrednosti priporočam manjše porcije.
Oceni recept
Natisni
Priprava:
2 min
Kuhanje:
3 min
Skupen čas:
5 min
Priprava:
2 min
Kuhanje:
3 min
Skupen čas:
5 min
Sestavine:
  1. Avokado (cel)
  2. Banana (cela)
  3. Datlji (5)
  4. Goji jagode (4 pesti)
  5. Voda (2 žlici)
Priprava:
  1. Najprej v čisti vodi namočimo datlje za vsaj 2 uri. Odcedimo.
  2. Namočene datlje v multipraktiku ali paličnem sesekljalniku spasiramo skupaj z vodo in banano.
  3. Ko dobimo enotno zmes, ji dodamo še avokadovo meso in mešamo še 2 minuti, da dobimo res gosto in enotno kremo.
  4. Kremo razdelimo v 4 majhne posodice in vsako okrasimo s pestjo goji jagod.
Nasveti & triki:
  1. Recept zahteva zrel avokado.
  2. Sadež je idealen takrat, ko je mehak na otip, meso pod pecljem pa je sveže zeleno-rumenkaste barve.
Manja Ujčič Zrimšek http://manjauz.si/

Komentiraj